Velika Britanija i Iran otvorili veleposlanstva

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond ponovno je, nakon četiri godine, otvorio u nedjelju u Teheranu britansko veleposlanstvo, što bi mogao biti veliki korak prema okončanju izolacije Irana. Hammond je proglasio veleposlanstvo otvorenim i podigao britansku zastavu u vrtu zgrade iz 19. stoljeća, koju su prosvjednici opustošili prije četiri godine.

Hammond je prvi britanski šef diplomacije u posjetu Iranu od 2003., a stigao je nekoliko tjedana nakon što je Iran sklopio dogovor sa šest svjetskih sila o svojem kontroverznom nuklearnom programu. Hammond je rekao da su nuklearni dogovor i izbor Hasana Rohanija za predsjednika u lipnju 2013. – koji je obećao bolju suradnju sa zapadnim svijetom – bili ključni za poboljšanje odnosa dviju zemalja.”Ponovno otvaranje veleposlanstava je ključan korak u poboljšanju bilateralnih odnosa”, rekao je, a prenosi BBC.

Osim nuklearnog programa, “Britanija i Iran trebali bi također biti spremni razgovarati o izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje, uključivo terorizam, regionalnu stabilnost, širenje IS-a u Siriji i Iraku, borbi protiv trgovine drogom i migracijama”.  Uz Hammonda u Teheran je doputovalo i veće britansko ekonomsko izaslanstvo kako bi razgovaralo o budućim trgovinskim mogućnostima.

You may also like