Velik interes za sigurnosnu konferenciju u Muenchenu

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i izraelski premijer Benjamin Netanyahu samo su neki od dužnosnika koji se očekuju na ovogodišnjoj Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, otkrili su organizatori uoči tog događaja idućeg mjeseca.
Organizator Wolfgang Ischinger rekao je da će na konferenciji od 15. do 17. veljače biti 40 čelnika država i vlada, te oko 100 ministara, uključujući ministre vanjskih poslova Irana, Rusije i Sjedinjenih Država. Ischinger je istaknuo kako je broj dužnosnika koji su najavili dolazak znatno viši nego proteklih godina. “Dvorana će se raspuknuti”, našalio se.

Sudionici događaja trebali bi raspravljati o temama poput Europe u kontekstu brexita, kao i o rastu nacionalizma na kontinentu. “Želimo pokazati da EU nije pred raspadom”, naglasio je Ischinger i dodao kako su Merkel i Macron dogovorili zajednički nastup.

Izrazio je zadovoljstvo što Kina jača svoju prisutnost na toj godišnjoj konferenciji koja često služi kao neformalno mjesto susreta svjetskih čelnika na kojem raspravljaju o aktualnim temama. U prijestolnicu Bavarske stiže Yang Jiechi, glavni diplomat kineske Komunističke partije, smatran utjecajnijim od ministra vanjskih poslova. Na konferenciju dolazi i američki državni tajnik Mike Pompeo, no još uvijek se ne zna kolika će biti američka delegacija jer to ovisi o idućoj rundi pregovora o blokadi vlade u Washingtonu. Pompeo će već biti u Europi jer je 13. i 14. veljače jedan od domaćina konferencije o obrani u Poljskoj.

You may also like

0 comments