Veleposlanici Srbije uručen prosvjed zbog spomenika Tepiću

Veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova gdje joj je “upućen oštar usmeni prosvjed” zbog odluke Vlade Srbije o podizanju spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću, izjavio je šef srpske diplomacije, Ivica Dačić.

Hrvatska je ocijenila, kako je kazao Dačić, da je neprihvatljivo i da šteti bilateralnim odnosima “podizanje spomenika čovjeku koji je samoubilačkom akcijom prouzročio smrt 11 hrvatskih branitelja i neutvrđenog broja regruta iz JNA”.

“Ovakav čin hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova pokazuje da apsolutno nisu u stanju pogledati u svoje dvorište”, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare i dodao da je veleposlanica Nikolić “apsolutno odbila te kritike”.

Podsjetivši da je Predsjedništo SFRJ proglasilo Tepića za narodnog heroja, Dačić je rekao da je potez hrvatske vlade “tragikomičan” i da pokazuje da Hrvatska ne može u međunarodnim, a posebno u bilateralnim odnosima sa Srbijom tražiti ono što spaja, a ne ono što razdvaja.

“Mi smo spremni razvijati suradnju i dobrosusjedske odnose, ali s druge strane ne postoji nikakva osuda pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti”, rekao je Dačić.

Vlada Srbije prošloga je tjedna odlučila da u Beogradu bude podignut spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije.

Major JNA MilanTepić je, prilikom napada na vojarnu JNA u Bjelovaru, u rujnu 1991. godine, ne želeći neprijatelju prepustiti oružje, digao u zrak vojno skladište i sebe, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika.

(N1)

You may also like