Home Hrvatska Vedriš: Situacija jest dramatična, ali još nije ozbiljna

Vedriš: Situacija jest dramatična, ali još nije ozbiljna

by Agencije

U danu kakvog moderna hrvatska demokracija ne pamti – čini se kako smo ostali bez Vlade, bez suradnje HDZ-a i Mosta. Zato nismo ostali bez izvanrednih konferencija za novinare koje su se kao u nekom političkom trileru izmjenjivale iz sata u sat.

Danima se spekuliralo kada će se premijer Orešković obratiti javnosti. To se dogodilo upravo danas – nije podnio ostavku, ali je zatražio da se potpredsjednici Karamarko i Petrov povuku. Malo nakon toga javnosti se obratio Petrov, kratko poručivši kako ne zna u čemu je problem, ali je za dobrobit Hrvatske spreman otići. Naposljetku, u pratnji vrha stranke, pojavio se i Tomislav Karamarko koji je odbacio mogućnost svoje ostavke, zatražio odlazak premijera i najavio novo preslagivanje ili nove izbore.

O najnovijim događajima na hrvatskoj političkoj sceni u posebnoj emisiji HRT-a govorili su novinar Ivan Hrstić, stručnjakinja za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić, ekonomski analitičar Mladen Vedriš i eurozastupnica Ruža Tomašić. Kriza je u Vladi i u parlamentu, Vlada nema tih 76 ruku koji su joj potrebni. HDZ je očekivao da će suradnja ići kao u 1990-ima, no to se nije dogodilo, izjavila je Kolarić.

Hristić smatra da je premijer trebao ranije shvatiti da se do prave komunikacije ne može doći. Da bi imali Vladu, trebali bi imati koaliciju stranaka i dobru suradnju. Imali smo ad hoc kooperacije gdje je mlađi partner glumio da surađuje, ocijenio je .

Mladen Vedriš je izjavio da je situacija dramatična, ali još nije ozbiljna. Jedino je sigurno, kaže, da potezi danas utječu na naše življenje već sutra. Premijerov potez je neobjašnjiv, smatra. Pitanje je ima li snažnog partnera, koji ga podržava i koji će mu dati potporu. Aleksandra Kolarić je uvjerena da Orešković zauzima poziciju ukoliko će doći do izbora. Izjednačio je Karamarka i Petrova iako je jasno da problem u vladi nije loša komunikacija, nego Karamarkova afera. Loša komunikacija je samo posljedica, piše HRT.hr

I za Ivana Hristića premijerov pokušaj da se izguraju dva potpredsjednika je nerazumljiv. Može se objasniti samo ako Orešković ide na drugu kartu. Bez Petrova i Karamarka koji predstavljaju saborsku većinu, ni on nema što tamo tražiti osim pripremati se za izbore, kazao je i napomenuo da premijer u ovoj situaciji nema sljedeći potez, “nema što sam napraviti dalje”.

Ruža Tomašić smatra da smo danas vidjeli potez jednog državnika koji je bio neophodan da bi se prekinula agonija. Trebao se je od početka postaviti kao šef ministrima a ne kao komunikator. On njih ili oni njega, to treba završiti. izjavila je.

Related Posts