Većina građana Srbije ne bi ratovala zbog toga da Kosovo ostane u njenom sastavu, pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, srbijanske nevladine organizacije.

Čak 73 posto svih ispitanika smatra da ne treba ulaziti u oružani sukob zbog Kosova i Metohije, 17 posto “ne zna” dok je 10 posto “za”. Zanimljivo je da se ni većina glasača desničarskih stranaka, kao što su Srpska radikalna stranka (SRS) i “Dveri”, ne bi se latili oružja radi Kosova, navodi beogradski “Blic”.

Prema ovom istraživanju, provedenom uz potporu ministarstva vanjskih poslova Norveške, 70,6 posto anketiranih iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čelnika Aleksandra Vučića, nije za ratnu opciju, kod oporbene Demokratske stranke 86,5 posto je protiv oružanog sukoba, a ovakvo stajalište ima i 70,2 posto ispitanika iz koalicije Socijalističke partije Srbije (SPS) sa strankom umirovljenika i Jedinstvenom Srbijom, manjim partnerom u vladi premijera Vučića.

Za Kosovo ne bi ratovalo 87 posto iz Liberalno demokratske partije, a najveći postotak negativnih odgovora na ovo pitanje dali su ispitanici iz “Dosta je bilo” Saše Radulovića, pokreta također koji ima predstavnike u parlamentu, čak 96 posto.

Related Posts