Većina Nijemaca se boji terorističkih napada i političkih radikala

Teroristički napadi, politički ekstremizam i napetosti povezane s migrantima na vrhu su popisa stvari kojih se Nijemci najviše boje, a terorizam se na prvo mjesto vratio prvi put nakon 25 godina, pokazalo je godišnje ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u utorak u Berlinu.

Gotovo tri četvrtine ispitanika, njih 73 posto, kazalo je da se boji terorizma, pokazuje ispitivanje osiguravateljske grupe R+V. Terorizam je 2015. bio treća stvar koje su se Nijemci najviše bojali. Radikalna politička stajališta i društvene napetosti povezane s migrantima na drugom su i trećem mjestu (68 odnosno 67 posto ispitanika).

Mnogi Nijemci na umu su imali prijetnju Islamske države kad je riječ o njihovim strahovima od političkog ekstremizma. Većina ispitanika, njih 66 posto, smatra da su Nijemci i njemačke vlasti pod prevelikim pritiskom izbjegličkog vala. U odnosu na prošlu godinu ta je brojka veća za 16 postotnih bodova.

Indeks straha, koji pokazuje stupanj straha među stanovništvom, porastao je za 10 postotnih bodova na 49 posto u odnosu na prošlu godinu. R+V ispitivanje provodi od 1992.

You may also like