Većina elektrana na ugljen su gubitaši

Carbon Treacker Iniciative
Četiri od pet elektrana na ugljen u Europskoj uniji su gubitaši te bi se ove godine mogle suočiti s ukupnim gubitkom od 6,6 milijardi eura, izvijestilo je u četvrtak think-tank Carbon Tracker iniciative.

Sniženje troškova za energiju iz obnovljivih izvora i jeftiniji prirodni plin sve su konkurentniji u usporedbi s ugljenom u proizvodnji električne energije, kažu stručnjaci te dodaju da će skuplja tehnologija morati biti instalirana u mnoga postojeća postrojenja na ugljen, kako bi se ispunili stroži standardi EU-a za kvalitetu zraka od 2021. godine.

Rast cijena dozvola za emisije ugljika također bi mogao povećati troškove, navodi se u izvješću. Nekoliko zemalja EU-a najavilo je planove za potpuno ukidanje ugljena, u skladu s međunarodnim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova, ali neke se još uvijek većinom oslanjaju na ugljen u proizvodnji električne energije, poput Poljske.

Mnogi operateri ugljenih elektrana kažu da će one biti nužne još desetljećima kako bi se osigurala pouzdana opskrba, jer se to još uvijek ne može postići iz obnovljivih izvora. Carbon Tracker analizirao je ekonomičnost poslovanja svake ugljene elektrane u EU-u i utvrdio da širom EU-a 79 posto elektrana na ugljen radi s gubitkom.

Prema izvješću, njemački RWE suočava se s najvećim gubicima ove godine od 975 milijuna eura, što je 6 posto njegove tržišne kapitalizacije.

Srednjoeuropska energetska skupina EPH, koja ima imovinu uglavnom u Njemačkoj i Češkoj, mogla bi izgubiti 613 milijuna eura, a PPC u Grčkoj mogao bi izgubiti 596 milijuna eura, navodi se u izvješću.

S druge strane, energetska postrojenja na ugljen koja će i dalje donositi profit uključuju ona u Poljskoj, gdje primaju vrlo visoke subvencije, učinkovite jedinice u Njemačkoj i Nizozemskoj i neka postrojenja u Italiji, Češkoj i Sloveniji, koja imaju korist od visokih veleprodajnih cijena električne energije, stoji u analizi.

RWE je u četvrtak opovrgnuo procjenu ekološkog think-tanka da bi ove godine trebao poslovati s gubitkom od gotovo milijardu eura zbog termoelektrana na ugljen.

You may also like

0 comments