Večeras zadnji govor naciji predsjednika Obame

Američki predsjednik Barack Obama večeras će pred oba doma Kongresa održati svoj zadnji govor o stanju nacije i naglasiti prioritete u posljednoj godini mandata, od pacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini i strožoj kontroli naoružanja do zatvaranja zatvora u Guantanamu.

Govor, koji počinje u 21 sat po mjesnom vremenu (u 3 ujutro u srijedu u po srednjoeuropskom), bit će jedna od posljednjih Obaminih prilika da ugrabi pažnju milijuna Amerikanaca prije nego što medijsku pozornicu preuzmu kandidati za njegova nasljednika. Obamini suradnici kažu da će Obama ponuditi mnogo optimističniju sliku Amerike, u usporedbi s onime kako je zadnjih tjedana oslikavaju kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da je “lavina negativnosti” koja dolazi s republikanske strane uzrok tome što se u nedavnim anketama pokazalo da većina Amerikanca misli da Amerika ide u pogrešnom smjeru.  Obama će kao postignuća vjerojatno istaknuti nuklearni sporazum s Iranom i poboljšanje odnosa Kube i Amerike. Kongres će pozvati da podrži transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini i zatvori vojni zatvor u Guantanamu.

Govorit će i o ratu protiv tzv. Islamske države, koji republikanci smatraju preblagim.  Pošto je nedavno najavio izvršne uredbe o strožoj kontroli naoružanja, očekuje se da će dio govora posvetiti i tome. Analitičari smatraju da će predsjednik iskoristiti priliku kako bi se “obračunao” s nekim šovinističkim izjavama o muslimanima trenutno vodećeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

You may also like

0 comments