Home Geopolitika Večeras stupa na snagu prekid vatre u Siriji

Večeras stupa na snagu prekid vatre u Siriji

by Agencije

Prekid vatre u Siriji trebalo bi stupiti na snagu u ponedjeljak predvečer, nakon žestokih zračnih udara vlade na pobunjenike tijekom vikenda, prenose svjetske agencije. Desetodnevno primirje trebali bi pratiti koordinirani američko-ruski zračni napadi na džihadističke militante.

Sirijski državi mediji objavili su da je predsjednik Bašar al-Asad pozdravio dogovor koji su SAD i Rusija postigli u petak u Ženevi nakon višemjesečnih razgovora. No, nejasno je hoće li ga se pridržavati pobunjenici.

Slobodna sirijska vojska pisala je američkoj administraciji da će “pozitivno surađivati” kada se radi o sporazumu o primirju, ali su izrazile duboku zabrinutost oko pojedinosti dogovora.

Druga pobunjenička skupina, utjecajni islamistički Anhar al-Sharm odbacio je sporazum. “Ljudi koji su se šest godina borili i patili ne mogu prihvatiti polovična rješenja”, rekao je dozapovjednik grupe Ali al-Omar. Sirijska vojska je uoči primirja tijekom vikenda žestoko iz zraka bombardirala pobunjenička područja ubivši najmanje stotinu ljudi.

I ruski zrakoplovi bili su aktivni u pokrajinama Idlib i Alepo, kažu sirijski aktivisti. SAD i Rusija usuglasile su u Ženevi plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. rujna, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Plan uključuje poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i zajedničke napade na zabranjene islamističke skupine, kao što su Fronta al Nusra i Islamska država.

Related Posts