Veće američke zalihe stabilizirale cijenu nafte

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara, zakočene rastom američkih zaliha koje su neutralizirale strahovanja od smanjene opskrbe iz Venezuele.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 53,53 dolara. Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 2,5 milijuna barela.

Službeno izvješće američke vlade bit će objavljeno tokom dana. “Cijene pritišće činjenica da su američke zalihe sirove nafte i benzina porasle snažnije nego što se očekivalo, kako je izvijestio API nakon jučerašnjeg zatvaranja tržišta”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Potporu cijenama pruža pak smanjenje ponude Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, uključujući Rusiju. Na to se nadovezalo smanjenje opskrbe iz Venezuele zbog američkih sankcija državnoj naftnoj kompaniji, koje bi moglo prouzročiti značajniji uzlet cijena nafte u predstojećem razdoblju. “Cijene još nisu zamjetnije reagirale”, upozorava Fritsch. “Kada to stavimo na stranu, ako druge zemlje OPEC-a ne nadoknade manjak (iz Venezuele), naftno bi tržište u kratkom roku moglo zabilježiti manjak u opskrbi, što će podići cijene nafte”, objašnjava.

‘OPEC+’ počeo je smanjivati proizvodnju početkom godine a namjeravaju je srezati za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi spriječili prekomjernu opskrbu. Prema Reutersovoj anketi, opskrba je već smanjena za tri četvrtine zacrtanog obujma.

Budu li se pridržavali dogovora i nastavili smanjivati proizvodnju do kraja godine, ponuda i potražnja mogle bi se izjednačiti, u odnosu na aktualni značajni višak na strani ponude, napisao je u izvješću Jean-Pierre Durante iz Pictet Wealth Managementa.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 62,07 dolara, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments