Veće američke zalihe potisnule cijenu nafte

Zabrinutost za potražnju
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali povećanje zaliha sirove nafte u SAD-u a dugotrajni trgovinski rat između Kine i SAD-a potaknuo zabrinutost za potražnju.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 2,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti za 600 tisuća barela.

Službeni podaci američke vlade o zalihama bit će objavljeni tokom dana. Uteg cijenama bio je i trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država. Nakon što su 10. svibnja pregovori zapeli u slijepoj ulici, trenutno u planu nisu novi sastanci najviših dužnosnika dviju zemalja. Sukob pritišće prognoze gospodarskog rasta, a time i predviđanja potražnje za naftom.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jučer je snizila prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini. Osim fundamenata, trgovci naftom pozorno prate i napetosti između Sjedinjenih Država i Irana. Jučer je vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan izjavio da Iran i dalje predstavlja značajnu prijetnju.

Analitičari podsjećaju i na tješnju opskrbu tržišta zbog koordiniranog smanjenja proizvodnje koje provode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, poput Rusije.

S obzirom na krhku ravnotežu na tržištu, svaka promjena u odnosima SAD-a i Irana odnosno između SAD-a i Kine “može podići odnosno spustiti cijenu nafte za 10 dolara”, procjenjuje Stephen Brennock iz PVM-a. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,71 dolar, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments