Veća ulaganja u obnovljivce nego li u naftu i plin?

Analiza
Ulaganja u obnovljive izvore energije u azijsko-pacifičkoj regiji preteći će do iduće godine potrošnju na traganje za naftom i plinom, procjenjuje konzultantska kuća Rystad Energy.

Do iduće godine ukupna kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije u toj regiji premašit će 30 milijardi dolara, što znači da će nadmašiti ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i prirodnog plina, objavili su u ponedjeljak iz Rystad Energyja. Vodeće destinacije za ulaganja bit će Indija, Australija, Japan, Vijetnam i Južna Koreja, navodi Rystad u analizi koja nije obuhvatila Kinu.

Kina je najveći ulagač u obnovljive izvore energije u svijetu a spada i među vodeće potrošače nafte i plina, podsjeća Reuters. Vlade azijskih zemalja podupiru ulaganja u obnovljive izvore energije mjerama poput zajamčenih cijena struje proizvedene iz energije Sunca i vjetra. „Važno je da većina zemalja ima ambiciozne ciljeve koji predviđaju uključivanje obnovljivih izvora energije u energetsku mješavinu, uz odgovarajuće mjere podrške”, rekao je šef Rystadova odjela za obnovljive izvore Gero Farruggio.

U Rystadu ističu i veliku promjenu u industriji obnovljivih izvora energije koju je potaknuo nastup velikih naftnih i plinskih kompanija u ulozi investitora. „Moguće je da će do 2020. godine velike kompanije biti dominantni igrači u razvoju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Australiji”, rekao je Farruggio

One u toj zemlji trenutno grade „velike kapacitete za pohranu energije, te solarne i morske vjetroelektrane”, podsjeća. Izdvaja i zajednički prodor malezijske državne naftne kompanije Petronas i britansko-nizozemskog naftnog diva Royal Dutch Shella u indijski sektor obnovljivih izvora energije, stoji u analizi

Španjolska vlada pozvala je Europsku uniju da razmotri mogućnost uvođenja poreza na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene struje kako bi zaštitila europske interese i napravila iskorak u ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša.

EU bi trebao iskoristiti aktualne pregovore o dugoročnom proračunskom okviru za pokretanje “prave rasprave” o uvođenju takvog poreza, napisale su u pismu europskim dužnosnicima španjolska ministrica energetike Teresa Ribera i ministrica za proračun Maria Jesus Montero.

You may also like

0 comments