Veća proizvodnja spustila cijenu nafte

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara, torpedirane naznakama veće proizvodnje u Sjedinjenim Državama i u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,03 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,76 dolara. U gotovo identičnom je iznosu barel pojeftinio i u SAD-u, gdje se njime trgovalo po cijeni od 50,60 dolara.

Londonsko je tržište treće tromjesečje zaključilo s gotovo 20 posto višim cijenama nego u prethodna tri mjeseca, što je njihov najveći skok od 2004. godine. Na američkom tržištu skok je bio najveći od drugog tromjesečja prošle godine.

Danas je cijene naglo spustio podatak da je broj bušiotinskih postrojenja u SAD-u ponovo porastao u prošlom tjednu, nakon gotovo dva mjeseca pada.

Dodatno je raspoloženje na naftnim tržištima prigušila objava Iraka o blagom povećanju izvoza u rujnu.

U petak je pak istraživanje Reutersa pokazalo da je u prošlom mjesecu porasla i proizvodnja na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zbog veće proizvodnje u Iraku i u Libiji, koja ne sudjeluje u dogovoru vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno radi potpore cijenama.

Ta su nastojanja poduprla cijene u proteklim mjesecima iako proizvođači na Bliskom istoku sada strahuju da će njihov rast potaknuti američke proizvođače nafte iz škriljca da ponovo povećaju proizvodnju.

Proizvođači u sastavu OPEC-a drže da cijene više od 60 dolara potiču prekomjernu proizvodnju nafte iz škriljca. U veljači su izvori u naftnoj industriji kazali da Saudijska Arabija priželjkuje cijene oko razine od 60 dolara. “Mislim da će na cijene na londonskom tržištu teško prekoračiti 60 dolara”, zaključuje Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 55,20 dolara, što znači da je bila 39 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments