Home Energetika Važan sporazum Agencije za ugljikovodike u sektoru vodika

Važan sporazum Agencije za ugljikovodike u sektoru vodika

by Energypress.net

U Bruxellesu

Vrijeme sramežljivog i periodičnog pojavljivanja eksploatacijskih i infrastrukturnih projekata vodika u javnosti je, čini se, iza nas, zbog sve više razine svijesti koliko je vodik, kao energent, ali i kao medij za skladištenje i prijenos energije, važan za ukupnost europske energetske strategije i sigurnost opskrbe energentima.

Nisu u pitanju samo europske energetske strategije, jer i u nas sve je više vodikovih projekata, poput onoga u Omišlju, ali i javnog promicanja ovoga dijela sektora energetike. Paralelno nastojanjima dvije, neovisne jedne o drugoj, udruge koje se bave promicanjem vodika i vodikovih projekata, dio je to aktivnosti Agencije za ugljikovodike, koja je ovih dana upravo u tom postigla važno međunarodno partnerstvo.

Naime, u sklopu EU Hydrogen Valley Days 2024. koji se održavaju u Bruxellesu, 17. i 18. lipnja 2024., održano je svečano potpisivanje Memoranduma o suradnji između Partnerstva za čisti vodik i Agencije za ugljikovodike (Agencije).

Sporazume su potpisali Valerie Bouillon-Delporte, izvršna direktorica Partnerstva za čisti vodik, i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije.

Nakon analize politika istraživanja i inovacija vezanih za vodik, Partnerstvo za čisti vodik pokrenulo je poziv za tehničku podršku regionalnim i nacionalnim upravljačkim tijelima. Agencija je uspješno aplicirala i odabrana je za stvaranje sinergija u ovom ključnom sektoru, nakon čega je započela izrada sveobuhvatnog, prilagođenog Memoranduma o suradnji.
Ovaj korak predstavlja značajan doprinos daljnjem razvoju čistog vodika u Europi i jačanju suradnje između relevantnih tijela u različitim zemljama. Agencija, s ostalim odabranim tijelima, ima priliku ostvariti koristi od tehničke podrške, usmjerene na prijenosu znanja, izgradnji kapaciteta i financiranju u sektoru vodika.

Related Posts