Vatikan odustao od konverzije Židova

Katolici ne bi trebali pokušavati obratiti židove, nego s njima zajedno raditi na borbi protiv antisemitizma, objavio je Vatikan u novom dokumentu koji će dodatno približiti nekad zategnute odnose katolika i židova.

Kršćanstvo i judaizam isprepleteni su i Bog nikada nije poništio svoj zavjet sa židovskim narodom, kaže se u dokumentu vatikanskog povjerenstva za vjerske odnose sa židovima. “Crkva je stoga obavezna gledati evangelizaciju prema židovima, koji vjeruju u jednoga Boga, drugačije od one u odnosu na ljude drugih vjera ili stajališta”, navodi se. Naglašava se također da katolici moraju biti posebno osjetljivi prema Holokaustu i “zajedno sa židovskim prijateljima činiti sve što mogu u odbacivanju antisemitizma”. “Kršćanin nikada ne može biti antisemit, posebno zbog židovskih korijena kršćanstva”, ističe Vatikan.

Objava dokumenta poklapa se s pedesetom godišnjicom revolucionarne vatikanske izjave kojom je odbačena kolektivna židovska krivnja za Isusovu smrt i s njima pokrenut teološki dijalog, što katolički tradicionalisti odbacuju. Oni smatraju da mora postojati takozvana “židovska misija” njihova obraćanja jer nisu priznali Isusa kao Spasitelja i stoga sigurno neće biti zadovoljni novom vatikanskom izjavom, rekao je Reutersu jedan viši vatikanski dužnosnik. “Ovo konkretno znači da Katolička Crkva niti provodi niti podržava bilo kakvo institucionalno misionarsko djelovanje prema židovima i da se bilo kakva institucionalna ‘židovska misija’ odbacuje”, objasnio je.

Vatikanski stručnjak za katoličko-židovski dijalog kaže da je ovo prvi put da je odbacivanje aktivne konverzije židova tako jasno naglašeno u nekom vatikanskom dokumentu. Sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća molitve u misama na Veliki petak, na dan Isusove smrti, etiketirale su židove kao “podmukle” i pozivale na njihovo obraćenje.  Ta je molitva izbačena iz javne upotrebe na Drugom vatikanskom koncilu (1962.-1965.), ali je ostala u tradicionalnim latinskim misama (Tridentski obred). Formulacije iz latinske mise ublažio je papa Benedikt XVI. 2008. i uklonio sve izraze koji bi židovima mogli biti uvredljivi.

Dokument objavljen u četvrtak navodi da “katolici trebaju biti svjedoci svoje vjere u Isusa Krista i židovima, ali to moraju činiti smjerno i obazrivo, priznajući da su i židovi pronositelji Božje riječi”.

0 comments