Varufakis promovira paneuropsku ljevicu

Bivši grčki ministar financija Janis Varufakis obrušio se u subotu u Madridu na tradicionalne političke stranke koje nisu uspjele demokratizirati Europu te je pozvao na okupljanje političkih snaga koje bi građanima vratile suverenitet.

“Tehnokrati u Bruxellesu i Frankfurtu su oni isti koji nisu predvidjeli ekonomsku krizu 2008., oni isti koji su tada umirali od straha, a zatim bijesno udarili na najslabije države”, rekao je Varufakis u Madridu gdje se ovaj vikend održava konferencija inicijative Plan B, koja okuplja stranke, aktiviste i građane koji zahtijevaju alternativu “nametnutim mjerama štednje“.

Varufakis (54), koji je u srpnju napustio grčku vladu Aleksisa Ciprasa protiveći se uvjetima iz Bruxellesa, u Berlinu je 6. veljače predstavio novi paneuropski pokret nazvan “Demokracija i europski pokret 2025“ (DIEM 25). Korijene pokreta kojemu je cilj promijeniti dominantnu politiku mjera štednje želi “posijati u svim gradovima, u svim državama Europske unije“.

U subotu su u madridskom kulturnom centru Matadero, prenamijenjenom i uređenom kompleksu bivše klaonice, počele debate i rasprave o drugačijoj Europi u kojoj se “ne bi favorizirali financijski privatni interesi nauštrb javnog interesa europskih naroda“. “Moj cilj je okupiti snage bez obzira na njihovu ideologiju, nacionalnost ili stranačku pripadnost kako bi izvukli Europu iz mraka. Europa odumire, počela je njeno raspadanje“, rekao je Varufakis koji je došao dati impuls sestrinskom europskom pokretu Plan B.

Među desecima sudionika nalaze se i zastupnici stranaka poput španjolskog Podemosa, nastalog na ogorčenju građana, Ujedinjene ljevice, aktivisti, profesori, gradonačelnik grada Zaragoze, a televizijskom vezom uključio se i osnivač Wikileaksa Julian Assange. Na španjolskim parlamentarnim izborima održanima prije točno dva mjeseca Podemos je dobio 69 od 350 zastupnika narušivši, zajedno sa strankom Građani, dvostranačje koje je dominiralo Španjolskom 35 godina.

Varufakis je zahvalio Španjolcima što nisu povjerovali “lažima“ njegovog “prijatelja“ Luisa de Guindosa, španjolskog ministra financija vlade desnog centra. Španjolska je uz Grčku, Portugal, Hrvatsku i Cipar zemlja s najviše nezaposlenih u EU-u. Budućoj vladi, u kojoj bi mogao biti Podemos, savjetuje da po preuzimanju vlasti ode u Frankfurt i Bruxelles pregovarati fleksibilniji proračun koji bi dao impuls zapošljavanju, no ističe da je inzistiranje na transparentnosti prvi korak. “Zar ne bi bilo dobro da se sastanci ministara financija prenose, pa da građani izravno vide što to tamo njihovi predstavnici dogovaraju. Zašto su njihovi sastanci tajni? Znaju li Španjolci što u njihovo ime obećavaju?“, rekao je Varufakis. “Ja sam istupio iz vlade jer ondje nisam pristao na njihove uvjete“.

Profesor ekonomije Varufakis ističe kako se ondje favoriziraju interesi banaka i financijske zajednice, odnosno male bogate elite na štetu građana koji čine većinu. Tvrdi i kako je osobno kao grčki ministar financija na tim sastancima vidio veliko neznanje ministara gospodarstva i financija koji bi trebali zastupati interese naroda. “Nemaju pojma. Njihova razina poznavanja financija, ekonomije…je nikakva. Da su moji studenti – odmah bih ih srušio. Ti ljudi tamo nisu ni tehnokrati, oni su potpuno nekompetentni za posao koji rade. Zašto građani ne traže polaganje računa, zašto ne traže javni uvid u ono što oni rade?“, istaknuo je bivši grčki ministar poručivši da je potreban mehanizam koji bi omogućavao kontrolu rada tih ljudi. “Da je u SAD-u nakon krize bilo toliko nezaposlenih kao u Europi, čitava vlada bi pala, birokrati bi dobili otkaze“, poručio je.

0 comments