Varufakis ogorčen ponašanjem zemalja u dugovima

Yanis Varoufakis dao je prvi intervju nakon što je iznenadno dao ostavku na mjesto grčkog ministra financija. U razgovoru za New Statesman Varoufakis je, između ostalog, rekao da Njemačka u potpunosti kontrolira Euroskupinu, za koju je rekao da je iznad zakona te da je Grčkoj namješteno. Otkrio je i da je još uvijek u prijateljskim odnosima s premijerom Alexisom Tsiprasom.

Varoufakis je članove Euroskupine optužio da nisu htjeli pregovarati. Rekao je da su neki ljudi, poput šefice MMF-a Christine Lagarde, na osobnoj razini bili suosjećajni, ali su na sastancima bili hladni. “Vrlo snažne ličnosti gledaju vas u oči i kažu: “U pravu ste, ali ćemo vas svejedno zdrobiti”, rekao je Varoufakis.

Dodao je da su zemlje za koje bi se očekivalo da će biti prijateljski nastrojene prema Grčkoj zapravo bile njezine najsnažnije neprijateljice. “Najveća noćna mora” onih s velikim dugovima, odnosno vlada zemalja poput Portugala, Španjolske, Italije i Irske, naš je uspjeh – rekao je Varoufakis. “Da smo uspjeli ispregovarati bolji dogovor, to bi ih politički uništilo: morali bi odgovarati vlastitom narodu jer nisu pregovarali kao mi”, smatra Varoufakis.

Rekao je da je francuski ministar financija Michel Sapin jedini odstupao od njemačke linije, ali i dalje vrlo suptilno. A kada bi njemački ministar financija Wolfgang Schäuble odredio službenu liniju, Sapin bi, dodaje, uvijek popustio. Kancelarka Angela Merkel, rekao je Varoufakis, bila je jako drukčija od Schäublea. “Pokušala je smiriti premijera Tsiprasa, rekla je: “Pronaći ćemo rješenje, ne brinite, neću dopustiti da se išta strašno dogodi, samo napravite zadaću i radite s institucijama, radite s Trojkom, ovdje ne može biti slijepe ulice”, rekao je Varoufakis.

You may also like