Valls želi pod svaku cijenu da se izbjegne Brexit

Francuski premijer Manuel Valls rekao je u četvrtak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da želi izbjeći izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali ne pod svaku cijenu. Brexit bi bez sumnje bila “loša, vrlo loša stvar”, rekao je novinarima, dodajući: “Treba postojati dogovor ali ne pod svaku cijenu”.

Britanski premijer Davis Cameron obvećao je Britancima referendum o eventualnom izlasku Britanije iz EU-a ako se uspješno ne ispregovaraju njegovi zahtjevi. On bi također u četvrtak u Davosu trebao govoriti o Brexitu, za koji je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da mu je rezultat “neizvjesniji nego ikada”. Glavna tema današnjih rasprava u Davosu bit će upravo Europa i izazovi s kojima se ona suočava – terorizam i budućnost projekt EU-a. Sa zanimanjem se iščekuje i debata grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea.

U švicarskom zimovalištu Davosu u srijedu je počeo godišnji sastanak Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) koji će okupiti 2500 najuspješnijih poslovnih ljudi svijeta i više od 40 šefova država i vlada, piše AFP. Glavna tema ovogodišnjeg foruma je “Četvrta industrijska revolucija”. Na ulicama bogatog grada u švicarskome kantonu Grisonsu, policijske su ophodnje uvelike povećane, a na prometnici koja vodi prema ulazu u konferencijski centar postavljeni su betonski blokovi. Organizatori su pojačali sigurnosne mjere kako bi opasnost od potencijalnih napada sveli na najmanju moguću mjeru.

You may also like

0 comments