Valls: Bit će još terorističkih napad u Francuskoj

Francuska čini sve što može kako bi spriječila terorističke napade, ali bit će ih još, izjavio je u srijedu francuski premijer Manuel Valls nakon ovotjednog ubojstva policajca i njegove supruge. Valls je rekao da su obavještajna služba i policija osujetile 15 napada od 2013. godine i da vode stalnu borbu kako bi ušle u trag mogućim budućim teroristima.

“Moramo zatregnut mrežu i dati policiji i obavještajnim službama sva sredstva koja su im potrebna, ali bit ćemo suočeni s novim napadima”, rekao je on za radio France Inter. “Bit će izgubljeno još nevinih života”, kazao je premijer. Francuski policijski časnik ubijen je u noći na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, a tijelo njegove supruge pronađeno je u kući kao i trogodišnji dječak, sin ubijenog para. Policija je prilikom upada u kuću ubila napadača.

Ubojica policajca identificiran je kao 25-godišnji Larossi Abballa koji je 2013. godine osuđen zbog povezanosti s džihadističkom organizacijom koja je djelovala između Francuske i Pakistana, navode francuski mediji. Agencija Amaq, bliska džihadistima, javila je u utorak ujutro da je “borac Islamske države ubio hladnim oružjem zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”. Policijski izvori navode da se napadač predstavljao kao “borac džihadističke skupine” tijekom pregovora sa specijalnom policijom. Svjedoci su rekli istražiteljima da je napadajući policajca izvikivao “Allahu akbar”.

You may also like