Uzrok radioaktivnosti u Finskoj je zgrada u kojoj je regulatorno tijelo

Finski regulator za nuklearnu energiju (STUK) priopćio je u utorak da je za iznimni porast radioaktivnosti uzrokovane cezijem-137 u Helsinkiju zapravo odgovorna tvrtka koja barata tim metalom, a sjedište joj je u istoj zgradi u kojoj je i regulatorno tijelo.

Direktorica za nadzor radioaktivnog zračenja Tarja Ikaheimonen rekla je tijekom dana za AFP da je u prijestolnici između 3. i 4. ožujka izmjerena koncentracija radioaktivnog izotopa cezija-137 od 4000 mikrobekerela po prostornom metru zraka.

To je tisuću puta više od dopuštene vrijednosti, što je “iznimno s gledišta nuklearne sigurnosti”, ali milijun puta manje od razine kod koje stanovništvo mora otići u skloništa, rekla je. No zasad nema nikakva nuklearnog skandala na vidiku, budući da su radioaktivna mjesta brzo locirana i veoma su ograničena, dodao je regulator u utorak navečer u priopćenju.

Radioaktivnost potječe iz garaže i dijela podruma u zgradi u kojoj je sjedište STUK-a. Igrom slučaja, “u istoj zgradi je i tvrtka koja zbrinjava niskoradioaktivni otpad”, navodi STUK. Izmjerene vrijednosti su iznenadile regulatorno tijelo. Takve razine nisu se mogle protumačiti povremenim podizanjem čestica oslobođenih u eksploziji nuklearne centrale u Černobilu 1986.

Osim toga, nije bilo dojave o incidentima u dvjema nuklearnim centralama u zemlji. Usto, incident u centrali, eventualno u susjednoj zemlji, prouzročio bi mješavinu radioaktivnih tvari, što ovdje nije bio slučaj.

Napokon, vrijednosti izmjerene na drugim mjestima u zemlji gdje STUK prati radioaktivnost bile su u dopuštenim granicama. Ozračena mjesta su zatvorena za javnost kako bi se rasvijetlile okolnosti kontaminacije. “Nastavljamo istraživati uzroke zračenja. Izmjerene koncentracije su doista slabe i nisu opasne za zdravlje. Osoblje i posjetitelji STUK-a nisu u opasnosti”, ustvrdila je Ikaheimonen, prenosi se u priopćenju.

You may also like

0 comments