Uz privatni kapital LNG na Krku prije bi se završio

Na Croatia Forumu 2015. bilo je riječi o financiranju LNG terminala na Krku, a sugerira se privlačenje sredstava iz EU fondova za njegovu realizaciju. Međutim, na skupu su se mogla čuti i drugačija financijska rješenja od onoga koje predviđa EK, piše lobist Natko Vlahović za Lider spominjući da je SAD voljan financirati plutajući terminal, tzv. FSRU.

Riječ je o potrebi što ranijeg otvaranja tržišta golemu potencijalu ukapljenoga prirodnog plina (LNG) iz SAD-a koji će, prema mišljenjima svjetskih autoriteta u plinskom poslovanju, prouzročiti disruptivnu promjenu na europskome tržištu plina kad do Europe stignu prve pošiljke potkraj 2015. “Suvremeno plinsko tržište ne može se više promatrati kroz prizmu statičkih potencijala postojeće proizvodnje i plinovodne infrastrukture, već se se mora strateški pozicionirati uoči dinamičnih previranja prouzročenih revolucijom vezanom uz plin iz škriljevca u SAD-u i aktivno prihvatiti ulogu u stvaranju i razvoju tržišta za LNG.

Američki izvoznici LNG-a spremni su pružiti znanje i iskustvo potrebno za gradnju tehnički zahtjevnog LNG terminala, prije svega u obliku plutajuće jedinice za uplinjavanje i skladištenje (FSRU), i preuzeti obveze financiranja takva oblika kao privremenog rješenja na putu fazne gradnje obalnog terminala radi što ranijeg otvaranja i stvaranja tržišta za ukapljeni prirodni plin. U razgovorima s predstavnicima LNG tvrtki zainteresiranih za što skoriju gradnju LNG terminala na Krku moglo se čuti da ne treba tražiti financiranje iz europskih fondova jer europski ‘easy money’ prouzrokuje netržišno vođenje projekta i nepotrebno uvjetuje te odgađa njegovu provedbu.

Naprotiv, prema mišljenjima stručnjaka iz LNG industrije, financijska održivost uvoznog LNG terminala u jugoistočnoj Europi temeljit će se na poziciji prvog igrača na tržištu i snažnim prihodima stvorenima transmisijom znatnih količina plina za tržišta srednje i istočne Europe. Hrvatska vlast ima doista jedinstvenu priliku iskoristiti povoljnu političku situaciju u Europi i naš geostrateški položaj te realizirati vlastiti LNG terminal. Dakako, konkurencija ne spava i LNG projekti u Grčkoj, Albaniji i Italiji mogli bi preuzeti vodstvo ako Hrvatska ne ubrza sve postupke i procese”, konstatira Vlahović

You may also like

0 comments