Uz posredovanje EU-a dogovor u Makedoniji, Zaev zadovoljan

Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn uspio je u noći na srijedu u Skoplju vladu i oporbu privoliti na potpisivanje sporazuma kako bi Makedonija izašla iz političke krize koja paralizira zemlju već dva mjeseca. “Imamo sporazum kojeg su potpisale četiri glavne strane i imat ćemo prijevremene parlamentarne izbore”, kazao je Hahn nakon 12 sati pregovaranja.

Četiri strane su 2. lipnja zaključile sporazum pod okriljem EU-a koji predviđa prijevremene izbore prije kraja travnja 2016., tj. dvije godine prije ustavnog roka od četiri godine. No, pregovori su bili zapeli oko pitanja uspostave prijelazne vlade koja bi bila zadužena za provednu izbora. Prema odredbi sporazuma, premijer Nikola Gruevski i njegova vlada “100 dana pred izbore će biti zamijenjeni prijelaznom vladom koja će onda organizirati glasovanje”. “Politička kriza je riješena, biti će imenovan novi prijelazni premijer kojeg će 100 dana prije izbora, tj. od 15. siječnja, predložiti naša stranka VMRO-DPMNE. Izbori će se održati 24. travnja 2016.,”, izjavio je Gruevski.

Načelo da prijelazna vlada organizira glasovanje u Makedoniji će se sustavno primjenjivati u budućnosti, pojasnio je premijer. Glavna oporbena stranka, lijevi SDSM, koja odbija sudjelovati u radu parlamenta, vraća se u narodnu skupštinu 1. rujna, dodao je Gruevski. Prva zadaća zastupnika bit će izglasavanje zakona koji će omogućiti uspostabu spomenutog modela.

Vođa SDSM-a Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo razvojem situacije. “Ishodili smo ostavku premijera Gruevskog, on neće organizirati sljedeće izbore”, rekao je Zaev. Gruevski se nalazi na vlasti neprekinuto već devet godina, nakon osvojenih prijevremenih izbora u travnju 2014. Oporba je tražila i izgubila prijevremene izbore i 2008. te 2011.

You may also like