Uvrstili klimatske promjene u bankovne rizike

FED
Globalno zagrijavanje moglo bi izazvati nagle promjene u vrijednosti imovine, upozorila je američka središnja banka, uvrstivši prvi puta klimatske promjene među rizike po financijsku stabilnost.

“Ulagači bi zbog akutnih rizika, poput oluja, poplava i požara, mogli naglo promijeniti svoje viđenje vrijednosti realne i financijske imovine”, pojasnila je u dodatku polugodišnjeg izvješća središnje banke, objavljenog u ponedjeljak, Fedova dužnosnica Lael Brainard.

“Dugoročni pak rizici, poput polaganog rasta prosječne temperature i razine mora i postupne promjene očekivanja ulagača vezanih za te prijetnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promjena i značajnih oscilacija očekivanja”, dodala je Brainard.

Nagle promjene cijena imovine povezane s klimatski uvjetovanim prirodnim katastrofama imat će posljedice na financijskim tržištima koje će biti teško predvidjeti, ponajprije zato što nije dovoljno poznata ili se dovoljno ne dokumentira stvarna izloženost klimatskim rizicima, upozorava Fed. “Zato je ključno poboljšati transparentnost boljim sustavom mjerenja i standardiziranim izvješćima”, dodaje Brainard.

“Od presudne je važnosti da iz faze potvrde da klimatske promjene predstavljaju značajni rizik po financijsku stabilnost prijeđemo u fazu u kojoj ćemo primjereno procijeniti kvantitativne implikacije tih rizika i ponuditi rješenja”, istaknula je dužnosnica američke središnje banke.

Fedovo izvješće objavljeno je nekoliko dana nakon što je kandidat demokrata Joe Biden na izborima pobijedio aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa. Trump uporno umanjuje rizike klimatskih promjena dok je Biden obećao da će borbu protiv klimatskih promjena ponovo uv

You may also like

0 comments