Uvodi se novčano kažnjavanje neposlušnih zastupnika

HDZ ubrzano radi na izmjenama Pravilnika o radu Sabora kojim bi se uvele novčane kazne za “neposlušne” zastupnike te im se onemogućilo traženje stanke u jutarnjem dijelu zasjedanja.
Nekoliko HDZ-ovih saborskih zastupnika ubrzano radi na izmjenama Pravilnika o radu Sabora kojim žele stati na kraj zastupnicima koji se “otmu kontroli”. Tako bi, među ostalim, za prvi prijestup u Saboru zastupnik dobio opomenu, a ukoliko se ni tada ne bi “smirio” mogla bi mu se izreći kazna teška pet do deset tisuća kuna.

U radnoj skupini vladajuće stranke su, među ostalima, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, te Marija Jelkovac, donedavna članica stručnog povjerenstva za Agrokor. Cijela ideja o novčanom kažnjavanju potekla je od njihova zastupnika Bože Ljubića, prenosi Dnevnik.hr.

Kažnjavanje neposlušnih zastupnika nije jedina izmjena koja je u planu, već se planira reguliranje replike i stanke. Tako se više ne bi moglo replicirati unutar vlastitog Kluba zastupnika, a HDZ-ovci će predložiti i da stanke ubuduće više ne budu u jutarnjim satima, nego u poslijepodnevnim kad novinari manje prate saborska događanja.

Na te su izmjene HDZ-ovci navodno potaknuti, kako kažu, zadnjim događajima i cirkusom u Saboru, posebno lupanjem palicama. Na ubrzane promjene navodno ih je potaknuo i sam predsjednik stranke Andrej Plenković, kojem se nedavno nije svidjeloo što je tijekom podnošenja izvješća o sastanku Europskog vijeća čitav dan morao provesti u Saboru jer je opozicija dobila priliku da ga rešeta.

HDZ bi svoj prijedlog trebao usuglasiti s koalicijskim partnerima, a pokušat će ga donijeti do 15. prosinca. Ukoliko ne uspiju, planiraju ga usvojiti do kraja siječnja 2018. godine, odmah nakon saborske stanke, piše Jutarnji list.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je u srijedu da Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu premijera Andreja Plenkovića, koji izmjenama Poslovnika želi ograničiti zastupnička prava. Podržao ga je Mostovac Nikola Grmoja koji je poručio kako se ne može ušutkati oporba jer “ovo nije apsolutistička monarhija nego parlamentarna demokracija”.

You may also like

0 comments