Home Energetika Uvode se još jače sankcije koje će targetirati ruski ukapljeni plin

Uvode se još jače sankcije koje će targetirati ruski ukapljeni plin

by Energypress.net

Dogovor MVP-ova zemalja Europske unije

EU će uvesti neviđene sankcije protiv ruskog plinskog sektora, što bi moglo značajno smanjiti financijska sredstva Moskve. Ova odluka je donesena nakon dugog protivljenja Njemačke i Mađarske, ali će zabraniti europskim lukama preprodaju ruskog LNG-a i blokirati financiranje za planirane terminale na Arktiku i Baltiku.

Do sada je EU izbjegavala sankcionirati ruski plin, iako su nametnuli stroge zabrane izvoza nafte i ugljena. Međutim, s obzirom na dokaze da dosadašnji napori nisu dovoljno oslabili financijske prihode Moskve, sankcije su sada neophodne.

Njemačka se protivila proširenju sankcija zbog straha da bi mogle naštetiti malim poduzećima, dok je Mađarska prijetila vetom zbog protivljenja sankcijama na rusku energiju. Nakon kompromisa, sankcije su usvojene uz dodatne studije o njihovim mogućim učincima.

Unatoč sankcijama, Rusija će morati preusmjeriti svoje LNG isporuke preko Arktičkog mora, što zahtijeva posebno opremljene ledolomce. Njemačka je izrazila zabrinutost zbog klauzule koja prisiljava tvrtke da osiguraju da njihovi kupci ne prodaju robu dalje u Rusiju, što bi moglo negativno utjecati na mala poduzeća koja posluju izvan Rusije, piše Politico.

Related Posts