Home Ekonomija Uvjet za ulazak Atlantica u Podravku je izlazak države iz dioničke strukture

Uvjet za ulazak Atlantica u Podravku je izlazak države iz dioničke strukture

by Marijan Opacak

Neuobičajeno otvorena izjava na naslovnici subotnjeg ‘Večernjeg lista’ o tome kako u Podravci siju strah od Atlantica izazvala je veliko zanimanje u poslovnom svijetu. Većinski vlasnik i predsjednik uprave Atlantica Emil Tedeschi u Studiju 4 je naglasio kako je istina da su još 2009. pokušali kupiti državni paket u Podravci a isto tako je istina da je tada manjinski partner u vladi Hrvatska seljačka stranka rekla da će srušiti vladu ako se to dogodi.

Svjedoci smo da je aktualna vlada uvrstila u proračunsku stavku 1,5 milijardi kuna od privatizacije za 2017., isto tako je prethodna vlada skinula Podravku s liste strateških tvrtki, sasvim opravdano. Ako će država prodavati, mi ćemo se javiti na taj natječaj, nadam se putem Zagrebačke burze, dodao je.  Stojim iza svojih izjava, ništa što sam rekao nije ofenzivno, usmjereno na kolege u Podravci koje izuzetno cijenim.

Činjenica je da je uprava Podravke u zadnjih pet, šest mjeseci više puta govorila negativno o Atlanticu i njegovom interesu da kupi vlasnički udio u Podravci. Smatram da je to nepristojno, jer ljudi ionako teško žive, a onaj koji je spreman uložiti milijarde kuna ne kupuje da bi nešto uništio ili zatvorio, naglasio je.  Iza Atlantica je više od 30 akvizicija, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, i s povećanjem kapitala u prosjeku od 20 posto godišnje imamo sva prava izraziti takav interes. Ne vidim nikakvog problema da oni, ako stvarno imaju interes, prvo kažu nešto lijepo o Atlantic grupi, a potom daju dobrovoljnu ili obvezujuću ponudu koju bi naši dioničari ozbiljno razmotrili. Mislim da do toga neće doći i da je to šeretsko ponašanje, rekao je Tedeschi.

Naš uvjet za ulazak u dioničku strukturu je djelomični ili cijeli izlaz države iz te dioničke strukture, jer danas Hrvatska država s 25,4 posto udjela ima neproporcionalna prava koja nisu u skladu s preporukama EU-a, možemo reći ‘zlatnu dionicu’, istaknuo je. Takva je situacija neodrživa, neovisno o Atlantic grupi.

(HRT)

Related Posts