Pobjeda Domoljubne koalicije, no morat će koalirati

Nakon prebrojanih gotovo 50 posto biračkih lističa, DIP je objavio kako Domoljubna koalicija osvaja 61 mandat, Hrvatska raste 53 mandata, dok MOST uzima 19 mandata. 

U Hrvatski sabor još bi trebali ući IDS s 4 zastupnika, te Živi zid, Milan Bandić 365 i HDSSB s po dva zastupnika, izračunale su nacionalne televizije temeljem prvih rezultata koje je nakon 22 sata objavio DIP. Prema podacima DIP-a na izbore je izašlo 61,12 posto birača.

“Rekao sam da će to biti negdje između deset i 12 mandata, čini se da sam u pravu, vjerojatno će biti i onaj 12., ‘ajmo pričekati do kraja. U svakom slučaju, značajna pobjedaMOST ima značajan rezultat, slažem se, i MOST je skup raznoraznih osoba koji imaju i različite poglede, neki od njih su vrlo respektabilne osobe i imaju vrlo slične stavove kao i mi. Narod je prepoznao da neki od njih imaju određene ideje koje su prihvatljive Što se tiče eventualne postizborne koalicije, rekao je da treba pričekati rezultate “koji će još jasnije pokazati pobjedu HDZ-a i značajno veći broj mandata koji će HDZ imati u Saboru. Mogu nam se pridružiti svi koji žele vrijednosti koje mi provodimo, kome je na srcu ovaj narod, tko želi provoditi strukrurne reforme. Reforme su ono na čemu inzistiraju HDZ i Domoljubna koalicija”, zaključio je Željko Reiner.

Ja mislim da je neprimjereno dizati euforiju. Naša koalicija sa IDS-om ima 57 mandata u ovom trenutku. Tko god će sastavljati Vladu morat će smireno, racionalno pregovarati s MOST-om. To su građani očito htjeli. Vidjet ćemo kad dođu konačni rezultati, nitko nikome neće pobjeći. MOST je rekao razgovarati o uvjetima, oni kao jedna nova opcija odlučuju o budućoj Hrvatskoj”, kazala je Pusić

Nakon DIP-ove objave rezultata s prvih 18 posto obrađenih mjesta u SDP-ovu je stožeru raspoloženje vidno “splasnulo”, no kako su počeli pristizati za koaliciju Hrvatska raste povoljniji rezultati, raslo je i raspoloženje, a okupljeni su u jednom času čak počeli skandirati “pobjeda, pobjeda”. Već na prvom izvješću DIP-a predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio je kako SDP ima respektabilan rezultat. “SDP ima respektabilan rezultat nakon teškog manadata i sad trebamo tražiti saveznike za hrvatsku budućnost. Kampanja je završila, nitko nije dobio apsolutno povjerenje građana. Građani po prvi puta u osam izbora nisu glasovali protiv. To je značajna politička poruka i rekao bih da su građani demokratski i odgovorno odlučili”, kazao je.

Leko ne smatra da će predsjednica Republike davanjem mandata odlučiti tko će sastavljati Vladu, iako priznaje da nije razjašnjeno što u slučaju da nitko ne dođe na konzultacije s dokazom da ima većinu u Saboru. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić računala je kako koalicija Hrvatska raste na prvih 18 posto prebrojanih mjesta s IDS-om ima 59 mandata. “Očekujem da će i na kraju biti ujednačeno, znači daleko od onoga da bilo tko može biti slavodobitan. Birači su očito poručili da žele, tko god će sastavljati vladu, dogovara s trećom najvećom opcijom u Hrvatskoj, a to je MOST”, kazala je. Zahtjevi koje je MOST naveo u svom izbornom programu za šeficu HNS-a su prihvatljivi, a posebno oni koji se odnose na efikasniju i snažniju reformu javne uprave.

Optimistična je i predsjednica Hrvatskih llaburista Nansi Tireli, koja smatra da su prvi rezultati IDS-u dali previše. “Nekako po prognozama, IDS-u dajem tri mandata, sve izvan toga bilo bi veliko iznenađenje. Mislim da je ovo više obrađenih mjesta u Istri nego u cijeloj osmoj izbornoj jedinici i uistinu ostaje da čekamo konačne rezultate. Nekako vjerujem da koalicija na ovih pet mandata nije realno. Mislim da će naša koalicija u osmoj izbornoj jedinici osvojiti bar 7 mandata”, kazala je Tireli. Uvjerena je da će se rezultat do kraja večeri popraviti u korist koalicije Hrvatska raste i da će konačni ishod biti krajnje tijesan.

“Izlazak na birališta je bilo pravo i dužnost. Dužni smo odgovoriti na to jer smo dali svoju riječ i ona bi od danas trebala značiti odgovornost za razliku od bilo kakvih ugovora i sporazuma. Postoje trenuci u kojima ne dijelite ljude nego prihvatite poziv da izgradite bolju domovinu. Prošlo je previše vremena za raščišćavanje odnosa. Trebamo ljude najstručnije u svojim potezima da izgradimo pravedniji sustav. Neminovno će postojati situacije gdje će trebati donijeti bolne odluke, koje će zahvatiti prijatelje i rodbinu. Potrebno se baviti javnim, a zaboraviti privatno. Danas imamo jedinstvenu priliku za to. Očekujem to od onih koji su pristupili Mostu. Tražim od javnosti da prema svakom od nas budu 100 puta oštriji ako itko pokuša izigrati ono što je to do danas podržavao. Nemamo vremena za nove kalkulacije. Vrijeme je isteklo jučer. Vjerujem da smo svi svjesni težine u kojoj se nalazimo. Pozivam ljude koji danas uporavljaju da skupa zajedno napravimo bolji sustav koji ćemo ostaviti budućim generacijama, čestito i nikako drugačije, bez kalkulacija. Gradimo novu Hrvatsku, rekao je Petrov u govoru, koji je zvučao gotovo državnički”, komentirao je Božo Petrov

Osnivač HDSSB-a i prvi na stranačkoj listi u 4. izbornoj jedinici Branimir Glavaš izjavio je u nedjelju kako nije razočaran, ali ni zadovoljan privremenim neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora. U izjavi novinarima nakon proglašenja prvih privremenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, Glavaš je kazao kako je na sjednici Glavnog odbora stranke rekao kako bi, školskim riječnikom, tri zastupnika bio dobar rezultat, četiri zastupnika vrlo dobar, a pet odličan rezultat.

Dva zastupnika su dovoljan rezultat, iako nismo ostvarili očekivani rezultat od tri zastupnika, ovo zadovoljava i otvara prostor za djelovanje, kako bi HDSSB nastavio s realizacijom svoga programa, kao parlamentarna stranka, ali ne sa samostalnim klubom zastupnika, rekao je. Vjerujem da će se otvoriti prostor za stvaranje zajedničkog kluba zastupnika, s još nekim političkim partnerima, koji ne budu mogli samostalno formirati zastupnički klub, poručio je Glavaš. Ocijenio je kako je to “dovoljna startna pozicija” za treći ulazak HDSSB-a u Hrvatski sabor, što jamči opstojnost i budućnost stranke na političkoj sceni Hrvatske.

Na novinarski upit hoće li rezultat HDSSB-a otvoriti preispitivanja unutar stranke te hoće li biti nekih promjena Glavaš je kazao kako je do takvog rezultata došlo “jer nikada nije bilo tolike podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela na lijeve i desne”, pa je ostalo vrlo malo prostora za regionalne stranke. Na upit hoće li ići u Hrvatski sabor Glavaš je kazao kako postoji mogućnost da ga je netko pretekao po broju preferencijalnih glasova, ali ako je osvojio mandat ići će u Sabor. Dodao je kako drugi na listi Vladimir Šišljagić neće ići u Sabor jer će nastaviti obnašati dužnost osječko-baranjskog župana, pa će saborski mandat staviti u mirovanje, a stranka će odlučiti tko će ga zamijeniti, uzimajući u obzir i broj preferencijalnih glasova.

Najviše dojava koje je zaprimila udruga za praćenje izbora GONG odnosilo se na kršenja izborne šutnje, no ističu da ih najviše zabrinjavaju dojave o nestručnim i needuciranim biračkim odborima te slaboj informiranosti birača o izbornom procesu. “Uzroci problema u provedbi izbora najviše leže u nesređenosti izbornog zakonodavstva”, upozorio je GONG pozvavši u nedjeljnom priopćenju novoizabrane zastupnike da hitno pristupe unapređenju zakonodavnog okvira.

GONG je posebno izdvojio “nedopustivi i nedozvoljeni utjecaj na birače i promatrače od strane zamjenika načelnika Općine Draž u statusu promatrača Šandora Šipoša da glasuju za kandidata mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa”. Što se tiče ostalih dojava građana o nestručnim i needuciranim biračkim odborima GONG ističe davanje netočnih uputa o mogućnosti glasovanja ukoliko je osobna iskaznica istekla ili ukoliko je osoba privremeno upisana u drugo biračko mjesto van prebivališta te neinformiranje ili netočno informiranje građana o tome gdje mogu glasovati ukoliko su se registrirali izvan mjesta prebivališta.

Ističu i da su građani prigovarali zbog manjkavih uputa kako glasovati, nedostatka primjerenih paravana, skučenih biračkih mjesta, nezapečaćenih ili neadekvatno smještenih kutija, grafitnih, umjesto kemijskih olovki, dodjeljivanja listića po serijskim brojevima, omogućavanja “trećim osobama” da borave unutar biračkog mjesta i nagovaraju birača za određenu opciju te omogućavanje promatračima i trećim osobama da bilježe tko se odazvao i kako je glasovao na biračkom mjestu.

Ističu i da će dodatno provjeriti dojave o problematičnim situacijama, poput tvrdnji biračkih odbora da je birač glasovao iako birač tvrdi da nije, uručenja listića za krivu izbornu jedinicu te pritužbe o neodazivanju biračkih odbora na pravovremeni poziv za glasovanje bolesne ili nepokretne osobe u kući.

U odnosu na neuređenost matičnih podataka, najviše građana, dodaju, dojavilo je da osoba nije u popisu birača ili su joj navedeni netočni osobni podaci iako ih nije mijenjala i ima važeću osobnu iskaznicu, da osobni podaci u registru i popisu birača nisu ažurirani, iako su novi osobni dokumenti izdani ili su u primjerenom roku zatraženi. Također, dojavljeno im je i da su pripadnici hrvatske nacionalnosti navedeni kao pripadnici nacionalnih manjina i obrnuto, da se u popisu birača nalazi umrla osoba. “Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na telefone, slanjem SMS-ova, dijeljenjem plakata i letaka, objavom na ekranu na javnom mjestu ili putem novina koje reklamiraju druge novine koje na naslovnici imaju političara i njegovu bebu. K tome, dojave su se odnosile na agitiranje ispred samog birališta (Josipovac, Lukoran na Ugljanu i Cernik). Takve su se dojave odnosile na promidžbene materijale Domoljubne koalicije, Hrvatska raste, Koalicije rada i solidarnosti Živi zid, U ime obitelji – projekt Domovina i Naprijed Hrvatska”, kažu u GONG-u.

Upozoravaju i da slijepi birači ni ovaj put nisu dobili listiće na brajici te da su zbog neomogućavanja glasovanja svojim radnicima prijavljeni neki poslodavci poput zaštitarskih firmi ili brodogradilišta. “GONG je tijekom izbornog dana pružao informativnu podršku biračima tako da je odgovarao na njihove upite i zaprimao neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima te obavještavao nadležna izborna povjerenstva i policiju”, kažu u priopćenju.

You may also like

0 comments