Uvijek je dobro kad se daju konzervativne projekcije

Glede jučerašnje izjave Vlade RH kako će nam BDP u ovoj godini rasti 0.5 posto, a u slijedećoj 1 posto, dok se za 2017. godinu projicira 1.5 posto, bilo je mnogo umjereno pozitivnih reakcija. Zbog toga smo za komentar zamolili uglednog ekonomskog analitičara i vlasnika Arhivanalitike Velimira Šonju.

“Nove projekcije rasta koje je Vlada dala u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike nešto su konzervativnije od ranijih, pa se sada očekuje rast od 0,4% u ovoj godini i zatim 2016-2018 1%, 1,2% i 1,5%. S obzirom na trenutno stanje europske ekonomije ove se projekcije mogu smatrati konzervativnima, što je dobro. Uvijek je bolje proračun planirati na bazi konzervativnih, a ne preopstimističnih projekcija kao ranijih godina. Dobro je da se vlada nije upustila u predizborni populizam odnosno pretjerani optimizam”, rekao je Šonje.

Podsjetimo, jučer je Vlada RH objavila predviđanja za kretanje BDP-a. Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2016. – 2018. godine procjenjujeu se da će ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi 0,4 posto, a iduće ubrzati na 1 posto, čime su blago snižene ranije procjene. “Projekcija gospodarskog rasta za 2016. godinu iznosi oko 1 posto, pri čemu će sve komponente BDP-a rasti, izuzev državne potrošnje. Također su projekcije da će doći do smanjenja nezaposlenosti. Shodno tome gospodarskom rastu, projicirani su prihodi državnog proračuna veći za oko 1 posto, a nastavit će se i fiskalna konsolidacija, pogotovo na rashodnoj strani proračuna”, kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Dodao je da se očekuje kako će proračunski deficit, prema ESA 2010 metodologiji, u 2016. iznositi 3,9 posto BDP-a, a u 2017. će iznositi 2,7 posto BDP-a. “Usvajanje ovih smjernica postavlja pozitivni okvir za izradu proračuna i novu ekonomsku politiku za iduće razdoblje”, zaključio je Lalovac.

You may also like