Uvećana vrijednost robnog izvoza za gotovo deset posto

Robni izvoz 28-člane Europske unije (EU) u ovogodišnjem je srpnju dosegnuo 170,4 milijarde eura, što je za 9,6 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata.
Prema prvim procjenama europskog statističkog ureda, uvoz robe u EU u srpnju je dosegnuo istu vrijednost, od 170,4 milijarde eura, što je za 15,4 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom.

To znači da je u srpnju EU zabilježio višak u robnoj razmjeni s ostatkom svijeta u visini svega oko 100 milijuna eura, nasuprot višku od 7,8 milijardi eura u prošlogodišnjem srpnju. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a uvećana je 8,7 posto, na 288 milijardi eura, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Eurozona je u srpnju izvezla robu ukupne vrijednosti 194,6 milijardi eura, što je za 9,4 posto više u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Robni uvoz uvećan je za 13,4 posto, na 177,1 milijardu eura. To znači da je višak u robnoj razmjeni sa svijetom iznosio 17,6 milijardi eura, što je za četiri milijarde eura manje u usporedbi s godinom ranije.

Vrijednost robne razmjene unutar 19-člane eurozone u srpnju je porasla za 9,3 posto na godišnjoj razini, na 162,3 milijarde eura, pokazale su prve procjene Eurostata.

You may also like

0 comments