Utrka u naoružanju u regiji tek je medijska hrana

Je li došao kraj regionalnoj utrci u naoružavanju između Zagreba i Beograda? Ili je riječ samo o nužnoj modernizaciji? Hoće li Hrvatska nabaviti američki pokretni lanser raketa, a Srbija ruski raketni sustav S300? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovarali su Miroslav Lazanski (vojni analitičar Politike), Vlatko Cvrtila (dekan VERN-a), Igor Tabak (vojni analitičar portala Obris.org) i Nikola Brzica (odbor za obranu HDZ-a).

Nikola Brzica pojasnio je nastanak spornog samovoznog višecjevnog lansera raketa, koji je stvoren kao NATO-ov odgovor za vrijeme Hladnog rata sa Sovjetskim savezom. „Takvi suvremeni sustavi koriste se za gađanje točkastih sustava na većim udaljenostima“, rekao je Brzica i dodao da su mediji lanirali tezu o snažnim balističkim raketama koje vjerojatno ni neće biti nabavljene, zbog postojanja međunarodnih ugovora. S druge strane, isporuku helikoptera Kiowa Brzica očekuje ranije od lansera raketa, a pozitivnim smatra što će ih se moći koristiti za potragu i spašavanje te nadzor granica.

„U politici se nikad ne treba ravnati prema izjavama, nego po mogućnostima“, istaknuo je Miroslav Lazanski koji smatra da su cijelu aferu „napumpali“ mediji. „Ali ako vi nabavite raketu koja leti 300 kilometara, protiv koga je to usmjereno? Austrije – nije, Italije – nije… Protiv koga je onda“, pitao se Lazanski i dodao da je loša poruka za Balkan kada netko nabavlja takve rakete.

Vlatko Cvrtila također misli da su mediji stvorili neutemeljenu psihozu, na koju su se „zakačili“ političari, a osobito srpski premijer Vučić. „Čini mi se da postoji strašna potreba u Srbiji da povremeno kaže Hrvatskoj kako bi se trebala ponašati“, komentirao je Cvrtila ponašanje vlasti u Srbiji i dodao da nijedna druga zemlja u okruženju nije reagirala na nabavljanje lansera raketa, osim Srbije. S geopolitičkog stajališta, Cvrtila misli da smo kao Balkan postali prostor natjecanja između SAD-a i Rusije, gdje i dalje postoje različiti interesi – iako su balkanske zemlje mali igrači.

„Ako čovjek pogleda medije u Beogradu, puno se pričalo o balističkim raketama, ali paralelno s tim pitanjima išla su i druga pitanja Vučiću – kad će i hoće li izbori“, uočio je Igor Tabak mogući predizborni kontekst u Srbiji. Dodao je da se Hrvatska vojska poprilično modernizirala, što je bilo vidljivo na prošloljetnom mimohodu i smatra kako je nervoza u Beogradu razumljiva jer su im izdvajanja manja za oko 150 milijuna eura nego hrvatska. Za cijeli posao sa spornim lanserima raketa smatra da je na dugom štapu i kako su ozbiljni razgovori o nabavljanju tek počeli.

You may also like

0 comments