Home Europska unija Utopljeno dvadeset izbjeglica u Sredozemlju

Utopljeno dvadeset izbjeglica u Sredozemlju

by admin

Twitter je u srijedu je preplavila potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo dječačića što ga je more izbacilo na plažu u turskome ljetovalištu Bodrumu, nakon što je objavljeno da se 12 osoba za koje se vjeruje da su sirijski izbjeglice utopilo nastojeći stići do grčkoga otoka Kosa. Na prvoj se fotografiji vidi beživotno tijelo dječačića u crvenoj majici i kratkim plavim hlačicama licem okrenutog prema pješčanom tlu plaže blizu turističkog mjesta Bodruma, a na drugoj policajac namrštenog izraza lica kako u naručju odnosi tjelešce.

Uz naznaku “čovječnost izbačena na obalu” korisnici su fotografiju podijelili na Twitteru. Dva plovila u kojima je bilo ukupno 23 ljudi, odvojeno su isplovila s područja poluotoka Bodruma, rekao je visoki časnik turske mornarice. Među smrtno stradalima su petero djece i jedna žena. Sedam je osoba spašeno, a dvije su do obale uspjele doplivati uz pomoć pojaseva za spašavanje. Pripadnici obalne straže kažu da su izgledi za spašavanjem još dviju nestalih osoba sve manji.

Deseci tisuća sirijskih izbjeglica koji bježe pred ratom u svojoj zemlji ovog su ljeta stigli do obala Egejskog mora, nastojeći nastaviti prema grčkoj obali, svom prolazu prema zemljama Europske unije. Turski su dužnosnici kazali da su turski spasioci tijekom noći spasili stotinjak izbjeglica koji su se zaputili prema grčkome Kosu.

Britanski premijer David Cameron odbacio je u srijedu pozive da Velika Britanija primi više izbjeglica koji pristižu u Europu s Bliskog istoka i iz Afrike. “Primili smo određen broj stvarnih tražitelja azila iz sirijskih izbjegličkih kampova”, rekao je Cameron za ITV i druge medije. “Ali mislimo da je najvažnije da pokušamo vratiti mir i stabilnost u taj dio svijeta”, dodao je. “Mislim da nije odgovor jednostavno primati sve više izbjeglica”, rekao je. Oporbena Laburistička stranka zatražila je da Velika Britanija primi najmanje 10.000 izbjeglica.

Related Posts