Home Energetika Utječe li ponašanje špekulanata na cijenu nafte?

Utječe li ponašanje špekulanata na cijenu nafte?

by Ivan Brodić

Prije nekoliko su se tjedana pojavila mišljenja kako je CFTC (Commodity Futures Trading Commission) kriv za velike oscilacije u cijeni nafte. Bilo bi zato korisno razmisliti što bi procjene trgovaca mogle učiniti na tržištu.

Početkom veljače OPEC je počeo spekulirati kako bi moglo doći do neke vrste sporazuma, te je na tržištu promijenjen odnos rizika. Kao rezultat toga trgovci su smanjili kupnju, a cijene je porasla.
U proteklih nekoliko tjedana, uključujući i požar u Kanadi, napade u Nigeriji i suše u Venezueli, neočekivano je pala proizvodnja za dva milijuna barela sirove nafte. Cijena nafte ponovno raste. Radi li se o djelovanju špekulanata i proizvođača?

Postoji nekoliko skupina koje treba analizirati, proizvođači i špekulanti, dugoročni i kratkoročni. Povezivanje njihovih položaja od 9. veljače do 17 svibnja, piše Robert Boslego na blogu Seeking Alpha, moguće je kvantificirati utjecaj svake od tih grupa na cijenu nafte.

Ukupno, kroz navedeno vrijeme, njihova je promjena položaja vrijedna 169 milijuna barela. Kratkoročni kupci smanjili su svoje pozicije za 127 milijuna barela. Ovaj omjer pokazuje snažnu povezanost njihovog ponašanja s promjenom cijene.

Zaključimo, budući se radi o tržištu, puno je nekorisnih informacija i nemoguće je predvidjeti što će se događati u budućnosti, međutim ako promatramo ponašanje trgovaca i poremećaje u proizvodnji i opskrbi, možemo zaključiti kako ukoliko se nastavi kriza proizvodnje moguće je očekivati početak povećanja cijene nafte . Ukoliko cijena naraste iznad 50 dolara, prodavači i kupci postat će iznimno jaki.

Related Posts