Pavao Vujnovac
Home Energetika Utjecajni Hrvat jedini naš predstavnik na poslovnom forumu Inicijative triju mora

Utjecajni Hrvat jedini naš predstavnik na poslovnom forumu Inicijative triju mora

by Ivan Brodić

Pavao Vujnovac

Tijekom sljedećih dva dana održava se deveti summit Inicijative triju mora, koji je tijekom jučerašnjeg dana otvoren poslovnim Međunarodnim poslovnim forumom. Ovaj je događaj za Hrvatsku od iznimne važnosti iz nekoliko razloga.

U kontekstu novih geopolitičkih okolnosti hrvatska se svojom infrastrukturom uključuje u regiju srednje Europe kao važan čimbenik. Posebno je to istaknuto u području energetske infrastrukture, jer je terminalom za ukapljeni plin i infrastrukturom Jadranskog naftovoda postala nezaobilazna točka za opskrbu ovoga dijela Europe energentima.

Drugi je razlog puno zanimljiviji. Naime, na otvarajućem događaju, poslovnom forumu, ove godine je nazočio i jedan Hrvat. Pavao Vujnovac, osnivač i vlasnik Energie naturalis (ENNA grupa) i Prvog plinarskog društva (PPD-a) bio je jedini iz naše zemlje na tom događaju.

“Tijekom večere u okviru Foruma, imao sam priliku osvijetliti ključne projekte ENNA-e i PPD-a unutar regije, ilustrirajući kako hrvatske morske luke i energetska infrastruktura mogu doprinijeti nadilaženju izazova u energetskom sigurnosnom okviru”, napisao je Pavao Vujnovac na svom LinkedIn profilu.

Na skupu se raspravljalo o idejama i raspravama trajnijeg jačanja energetske, prometne i digitalne infrastrukture prostora koji obuhvaća zemlje omeđene Jadranskim, Baltičkim i Crnim morem, gdje postoje značajniji izazovi i praznine koje je potrebno popuniti zajedničkim naporom. Zajednički napori i znanje značajno će unaprijediti energetsku sigurnost ovoga dijela Europe, ali i dodatno razviti zajedničku infrastrukturu.

Pavao Vujnovac se posebno osvrnuo na jačanje i nove mogućnosti financiranja projekata geotermalnih izvora energije, kao jednim od ključnih energenata za dostizanje zajedničkog cilja, a to je energetski neovisna Europa.

“Važno je napomenuti da uspjeh takvih geotermalnih inicijativa uglavnom ovisi o javnom financiranju. Iskustvo SAD-a to jasno pokazuje. Vitalna je podrška vlade u ostvarivanju tako složenih projekata kao što je istraživanje, razvoj i eksploatacija geotermalnih izvora energije”, napisao je Pavao Vujnovac.

Inicijativa triju mora politička je, geopolitička, ekonomska, infrastrukturna i energetska zajednica zemalja omeđenih Jadranskim, Baltičkim i Crnim morem, koja je nastala kao brana utjecajima s istoka i njihovom dubljem prodoru u Europsku uniju. Cilj joj je kroz pouzdane, održiva i inkluzivne odnose zemalja ojačati koheziju Europske unije i obogatiti transatlantske veze. Partneri Inicijative su SAD, Njemačka i Europska komisija.

Related Posts