Utjecaj Bruxellesa mogao bi biti presudan za demokraciju u Makedoniji

Povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn je opet u Skopju i nakon dugotrajne političke krize u Makedoniji, upravo bi utjecaj Bruxellesa mogao biti odlučujući za demokraciju u toj zemlji.

To je već peti put u posljednjih sedam mjeseci da povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn boravi u Skopju kako bi pomogao u potrazi za rješenjem čvrstih sukobljenih stajališta glavnih makedonskih političkih stranaka. Posjet Hahna bi mogao biti presudan za budućnost te zemlje, ako uspije navesti tamošnje političare na sporazum o datumu prijevremenih parlamentarnih izbora nakon što je aktualni premijer Nikola Gurevski ponudio svoju ostavku ovog četvrtka. “Prvi put od sloma komunizma, Europska unija je suočena sa situacijom gdje premijer jedne zemlje kandidata za EU mora podnijeti ostavku zbog indicija da je umješan u kriminalne i političke makinacije”, upozorava Nano Ružin, bivši makedonski veleposlanik u Buxellesu. “Predviđeno je da izbori budu održani 24. travnja i sad je vrijeme da se ispune ta obećanja”, izjavio je Gruevski. Vladajuća makedonska stranka, nacionalno-konzervativna VMRO-DPMNE je odlučila kandidirati glavnog tajnika stranke Emila Dimitrijeva kao premijera u tom prijelaznom razdoblju. Već kad je stigao u Skopje ovog četvrtka uvečer, Hahn je započeo razgovore sa čelnicima vodećih političkih stranaka. “Očekujem da sve sporne točke političkog dogovora budu riješene već za vrijeme mog posjeta i da izborno povjerenstvo može organizirati izbore koji će biti vjerodostojni i to u roku oko kojeg postoji sloga”, izjavio je Hahn.

Makedonija, nekada uzorni učenik EU u provođenju reformi i poboljšanju međuetničkih odnosa, sad je na rubu toga da izgubi status kandidata za prijem. Godišnje izvješće Europske komisije o napretku te države koje je objavljeno prošlog studenog navodi čak nazadovanje Makedonije na ključnim područjima poput demokratskih odnosa, pravne države i slobode medija. Stručnjaci EU su još u lipnju 2015. konstatirali čitav niz slučajeva korupcije i kriminala vladinih krugova kao što je krivotvorenje izbora, slučajeva ucjena i iznude. Isto tako izvješće stručnjaka upozorava na “nezdrav odnos” između visokih vladinih dužnosnika i tamošnjih medija.

Prošle veljače je vođa makedonskih oporbenih Socijaldemokrata (SDSM) počeo objavljivati dokumente koji ukazuju na ilegalno prisluškivanje 20.000 građana, na široko rasprostranjenu korupciju u vladinim krugovima, čak i slučajeve zataškavanja ubojstava. Gruevski niječe sve optužbe, ali je prihvatio posredovanje EU i SAD u političkoj krizi. Prema dogovoru iz srpnja, njegova desetogodišnja vladavina bi trebala biti okončana 15. siječnja nakon čega bi prijelazna vlada trebala raspisati parlamentarne izbore 24. travnja. Gruevski je prihvatio i niz reformi kako bi se poboljšali demokratski standardi i zajamčili pošteni i slobodni izbori. Ali po navodima tri zastupnika Europskog parlamenta, Ivo Vajgla, Richarda Howitta i Eduarda Kukana koji su boravili u Makedoniji ovog utorka, sporazum iz srpnja još nije potpuno ispunjen, usprkos određenog napretka u obnovi parlamentarne stabilnosti i u istrazi optužbi o korupciji. “(Sporazum) još nije potpuno proveden, inače sad ne bi bili ovdje. To se mora provesti. To obuhvaća ostavku premijera, a mora uključivati i strukturalne reforme i druge dijelove sporazuma”, izjavio je Howitt u Skopju.

Jedan od najspornijih točaka sporazuma su popisi birača u Makedoniji. Prema posljednjem popisu stanovništva, Makedonija ima 2,1 milijuna stanovnika od kojih je 1,8 milijun građana s pravom glasa. Oporba već godinama tvrdi kako Gruevski i njegova stranka manipuliraju popisima birača, a to dokazuju i izjave na nekim snimkama koje je prošle godine objavio Zaev. „Čak i laicima je jasno da nema 1,8 milijuna birača“, ponovio je Zaev ovog utorka. Prema procjenama oporbe, u Makedoniji živi čak i manje od milijun i 600 tisuća građana od kojih je oko 400.000 malodobno. “Ostalo su izmišljeni identiteti i ‘dvostruke’ birače”, izjavio je Zaev na Balkan Insight. U studenom je povjerenik Hahn upozorio Skopje kako su provedba reformi i održavanje izbora u travnju odlučujući za budućnost Makedonije u Europskoj uniji. U suprotnom, Makedonija bi mogla biti prva država koja je izgubila preporuku Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja govore kako su Gruevski i njegova nacionalna konzervativna stranka najveći favoriti na izborima ako oni budu održani 24. travnja. Neki poznavatelji tamošnjih prilika tvrde kako takav ishod izbora neće Makedoniju koštati samo statusa kandidata, nego je na kocki i demokracija u toj zemlji. I dok neki sumnjaju kako je Gruevski spreman prokockati i integraciju Makedonije u EU samo da bi ostao na vlasti još jedan mandat, čuju se i upozorenja kako je na Bruxellesu da jasno odredi pravila. Nikola Dimitrov, bivši makedonski veleposlanik u SAD smatra kako i EU snosi podjednaku odgovornost za budućnost Makedonije: „Kako sad stoje stvari, ako Europska unija dozvoli da se izbori održe u roku koji je predviđen, bit će suučesnik u tome da se dokazani kriminalci još jednom izvuku. A tako će i sama uzrokovati da se kriza nastavi i legitimira oproštaj od demokracije u toj zemlji”, izjavio je Dimitrov. (DW.de)

You may also like

0 comments