Utišan strah od korona virusa podigao cijenu nafte

Analiza dana
Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 57 dolara, potaknute špekulacijama trgovaca da će utjecaj koronavirusa na gospodarstvo biti kratkog vijeka i da će kineska središnja banka poticajima poduprijeti gospodarstvo.

Tržišta su proteklih tjedana pozorno pratila vijesti o širenju koronavirusa u Kini. Epidemija je prouzročila smrt više od 1.350 ljudi, drugo gospodarstvo svijeta izbačeno je iz kolosijeka a tržišta energenata su uzdrmana. Raspoloženje se ipak polako poboljšava budući da se tvornice u Kini postupno otvaraju a vlada u Pekingu usvojila je poticaje kako bi poduprla gospodarski rast.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je umirila trgovce objašnjenjem da veliki skok broja registriranih novih slučajeva zaraze u Kini sredinom tjedna zrcali odluku vlasti o promjeni klasifikacije ranijih slučajeva i da ne signalizira nužno širenje epidemije. Cijena se nafte ovih dana počela oporavljati, a poboljšava se i raspoloženje na burzama.

Neki dužnosnici i analitičari još se nadaju da će pritisak na potražnju ostati ograničen na Kinu, posebice glede velike potražnje koja se ne bi trebala preliti na Kinu, što je imalo tek marginalni utjecaj na tržište energenata i to vjerojatno neće dramatično utjecati na cijene nafte čak i ako kineska potražnja padne za 500 tisuća barela dnevno, kazao je danas američki ministar energetike Dan Brouillette.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi puta od financijske krize u 2009. godini. Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju smanjenje proizvodnje za 2,3 milijuna barela dnevno. Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerojatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme.

Nizozemski think thank Snap pri ING banci procijenio je kako će zabrinutost za potražnju za sirovinama vjerojatno biti izražena i u predstojećem razdoblju, pa bi cijene nafte u idućim tjednima trebale poprilično oscilirati.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,86 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like