Usvojena je rezolucija o humanitarnoj krizi na Mediteranu

Predstavnici parlamenata Unije za Mediteran, među kojima je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, usvojili su u ponedjeljak na summitu u Lisabonu deklaraciju o humanitarnoj krizi na Sredozemnom moru, doznaje se iz službenog priopćenja.

“Svjedočimo velikoj humanitarnoj krizi pred kojom ne smijemo zatvarati oči, kazao je Leko na summitu i dodao kako ovo nije samo problem pograničnih zemalja Europske unije nego europski problem koji članice trebaju zajednički riješiti. “Prema svim tražiteljima azila treba se postupati na jednak, otvoren, pravedan i solidaran način, tolerantno i bez diskriminacije. Štiteći njihova temeljna ljudska prava štitimo temeljne vrijednosti europske zajednice, na kojima je ona izgrađena”, istaknuo je Leko. Dodao je kako je Hrvatska spremna aktivnije sudjelovati u rješavanju ovog problema te da je u tom smislu već ponudila i konkretnu pomoć. Posebice se zauzeo za snažnu borbu protiv krijumčarenja i trgovanja ljudima kao i protiv uzroka imigracije kroz suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita.

U usvojenoj deklaraciji predsjednici parlamenata pozivaju institucije EU-a i šefove država i vlada članica Unije za Mediteran da poštuju ljudsko dostojanstvo migranata te da promatraju migracije kao tradicionalan fenomen između dvije obale Sredozemlja. Preporučuje se izdavanje većeg broja humanitarnih viza, povećanje kvota za prihvat izbjeglica u svim zemljama EU-a, povećanje pomoći zemljama iz kojih izbjeglice dolaze i onima u kojima su u tranzitu kao i povećanje suradnje među državama da osiguraju readmisiju i dostojanstven povratak migrantima koji ne mogu legalno boraviti u zemljama u kojima se trenutno nalaze. U deklaraciji se, također, poziva na jačanje spasilačkih operacija u Sredozemlju, bolju policijsku suradnju u borbi protiv trgovine ljudima, na zajedničku politiku EU-a za legalnu migraciju, na podjednako podnošenje tereta migracije iz krizom zahvaćenih područja te na što uspješniju integraciju izbjeglica. (Agencije)