Usvojen Zakon o radu u Federaciji BiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak je prihvatio izmjene Zakona o radu kao dio mjera potrebnih za približavanje te zemlje Europskoj uniji, dok su se sindikalni prosvjednici koji su pokušavali ući u zgradu Parlamenta u Sarajevu i prekinuti održavanje sjednice razišli nedugo nakon okončanja rada ovog parlamentarnog doma.

Zakon o radu prihvaćen je potporom 28 izaslanika HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) te niza manjih stranaka, dok su tri izaslanika glasovali protiv. Ranije tijekom dana zasjedanje gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH napustili su izaslanici oporbenih stranaka SDP-a BiH, Demokratske fronte (DF) Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića podržavajući zahtjeve sindikalnih prosvjednika, uglavnom zaposlenika u javnoj upravi i državnih poduzeća.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je da je prihvaćen najliberalniji zakon o radu u Europi te da će s njegovim donošenjem biti omogućena nova zapošljavanja i pristup fondovima Europske unije. “Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU”, pojasnio je premijer Novalić. Izmjene radnog zakonodavstva podupiru još predstavnici poslodavaca i Europske komisije, dok su sindikati nezadovoljni jer se njime smanjuju prava radnika. Tijekom dana prosvjednici su provalili zaštitnu ogradu te su pokušali ući u zgradu gdje se održavala sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, no u tome su ih spriječili pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Sindikalisti su ispred zgrade parlamenta čekali na izlazak izaslanika, no oni su zgradu napustili na pomoćni izlaz. Nakon toga su se razišli, te su najavljeni novi prosvjedi. Da bi novi Zakon o radu stupio na snagu potrebno je da ga uz Doma naroda podupre i drugi, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Prihvaćanje ovoga zakona jedna je od niza reformi na koje su se vlasti BiH obvezale u okviru približavanja te zemlje Europskoj uniji.

You may also like