Usvojen proračun za 2019. godinu

Hrvatski sabor usvojio je u ponedjeljak državni proračun za iduću godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu, ukupni će prihodi države u idućoj godini iznositi nešto preko 136 milijardi kuna, a rashodi nešto preko140 milijardi.
Proračun je donijet glasovima 79 zastupnika, njih 45 bilo je protiv, a jedan suzdržan. Proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnost i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva. Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a (51,8 milijardi), te od poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna). Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijardi kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun.

Sabor je prihvatio dva Vladina amandmana kojima se ne mijenja ukupan iznos proračuna, nego se radi o preraspodjeli u okviru postojećih limita. Jedan se odnosi na razvoj potpomognutih područja, odnosno na programe lokalne zajednice koji se financiraju kroz stavku kapitalni projekti i predstavljaju podršku revitalizaciji potpomognutih područja. Povećanje za tu namjenu je 14,6 milijuna kuna, pa ukupna stavka “kapitalni projekti razvoj potpomognutih područja” iznosi 94,6 milijuna kuna.

Sabor se suglasio s Vladinim prijedlogom o preraspodjeli 4,1 milijun kuna kako bi se osiguarala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje – Krapina, a preduvjet za to je prijenos osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku.

Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je prihvatila samo tri, a takvo opredjeljenje glasovanjem je potvrdio Sabor. Prihvatio je amandman Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna, te dva amandmana HDZ-ovih Pere Ćosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i pet milijuna kuna namjenjenih sveučilištu i jednoj školi u Slavonskom Brodu.

Bandićev Klub zastupnika povukao je svoj amandman da se u proračunu za 2019. osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce težak oko 280 milijuna kuna. Tijekom vikenda imali smo dodatne konzultacije, sve što smo čuli i vidjeli ponukalo nas je da vjerujemo u ono što su izjavili predstavnici resornog ministarstva i sam premijer da će se tijekom 2019. preraspodjelom osigurati sredstva za besplatne udžbenike, objasnio je u ime kluba Robert Jankovics. Nakon Vlade i Sabor je odbio amandman Arsena Bauka (SDP) da se Uredu predsjednice države za “navijačke aktivnosti i rekvizite” odobri 20.000 kuna.

Hrvatski sabor izmijenio je u ponedjeljak Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, donio Zakon o fiskalnoj odgovornosti, izglasovao izmjene više zakona nužne za smanjenje broja agencija, zavoda, sužbi.

Izmjenama Zakona o zakupu, hrvatska država po prvi je put zabranila podzakup prostora u njezinom vlasništvu, kad se poslovni prostor dade u zakup, nema podzakupa. Propisani su kriteriji pod kojima se poslovni prostori mogu prodati sadašnjem zakupniku, propisano je koji se neće prodavati, prostor u vlasništvu države više se neće moći prodati na obročnu otplatu, nego isključivo kroz jednokratno plaćanje.

Hrvatska država u vlasništvu ima 6871 poslovnih prostora, njih 5213 koristi se bez pravne osnove, a praznih je 1316, podatci su koje je nedavno u Saboru iznio ministar državne imovine Goran Marić.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti uvode se tri fiskalna pravila: strukturnog salda, rashoda i javnog duga, te jača neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku koje se određuje kao stalno, neovisno i samostalno tijelo.

Predsjednik Povjerenstva birat će se na javnom natječaju, članovi će mu biti predstavnici Državnog ureda za reviziju, Hrvatske narodne banke, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije te ekonomskih i pravnih fakulteta.

Predsjednika i članove Povjerenstva imenovat će Sabor na prijedlog svog Odbora za financije i državni proračun. U Povjerenstvu više neće biti predstavnika Sabora. Uloga Povjerenstva je da Vladu, ukoliko dođe do određenih odstupanja u primjeni fiskalnih pravila ili makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, upozori, traži očitovanje ili određena postupanja.

Na tragu Vladina opredjeljenja da se smanji broj agencija, zavoda, fondova, Sabor je izmijenio niz zakona slijedom kojih 1. siječnja iduće godine s radom prestaje Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, a njezine poslove preuzima Ministarstvo poljoprivrede.

S tim se ne slaže Davor Vlaović (HSS) kojeg se nije dojmilo ni objašnjenje da će se time uštedjeti milijun i pol kuna. Šteta će biti daleko veća, svi smo tvrdili da je ta Služba dobra, a sad je ukidate, kakvu to poljoprivredu želimo, pitao se.

S radom prestaju i Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredna agencija, poslove prve u cijelosti preuzima Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, koji mijenja naziv i nastavlja poslovati kao Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, sa sjedištem u Osijeku. Poslove Hrvatske poljoprivredne agencije dijelom preuzima Ministarstvo poljoprivrede, a dijelom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Od 1. siječnja iduće godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzima poslove koje obavlja Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) u ponedjeljak je, nakon što je Hrvatski sabor donio Državni proračun za iduću godinu, prozvao vladajuće za “skandalozno” ponašanje i time potaknuo međusobne prozvike Mostovih i HDZ-ovih zastupnika, nakon čega su se Mostovci povukli iz sabornice.

Grmoja je zatražio stanku kako bi se njegov Klub konzultirao oko “skandaloznog ponašanja” vladajućih koji su, kaže, odbili sve Mostove amandamane i nije ih bilo u petak kad se raspravljalo o njima.

Osim toga, dodao je, građani danas ne znaju o čemu se uopće glasovalo, ne znaju da je Imoćanin Ante Babić (HDZ) glasovao protiv spoja Imotskog na auto-cestu, da je Triljanin Ivan Šipić (HDZ) glasovao protiv OŠ Pavla Vučkovića u Sinju, a Miro Kovač (HDZ), izabran u 9. izbornoj jedinici, protiv bolnice u Kninu, spoja na auto-cestu, Ivan Ćelić (HDZ) protiv spoja Metkovića, Branko Bačić (HDZ) protiv svih amandmana za Korčulu.

Odbili ste amandmane građana, mi nećemo u tome sudjelovati, povlačimo se iz sabornice, rekao je Grmoja. Miro Bulj (Most) je “predbacio” Grmoji da je povrijedio Poslovnik, pitajući ga od kud mu pravo tražiti da narod zna kako su glasovali njegovi zastupnici.

Poslovnik je napravljen da narod to ne zna, zašto bi on znao da Petar Škorić (HDZ) nije glasovao za obnovu stadiona Poljuda, zapitao se Bulj. Nikada nećete biti beskorisni, uvijek možete poslužiti kao loš primjer, uzvratio je mostovcima jedan od prozivanih Ivan Šipić.

Miro Kovač pak predlaže da Sabor uvede nagradu za igrokaz, pa nagradi Bulja i Grmoju. “Kolega Kovač, znate što vas čeka – opomena”, uz osmjeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

You may also like

0 comments