Ususret skupštini dioničara, koliki je uteg elektrana u Australiji?

Siemens
Minhenski industrijski div Siemens ustraje na spornom projektu rudnika ugljena u Australiji. Ekološki aktivisti ne posustaju i najavljuju nove prosvjede protiv ovog koncerna.

Čelništvo koncerna se našlo u nevolji. Pokazati osjećaj za zaštitu klime ili držati se dogovorenog? Pred ovom nedoumicom se našao vrh minhenskog koncerna Siemens ovih dana. Glavni direktor Joe Kaeser se u nedjelju navečer ipak odlučio za opciju koja će se više svidjeti dioničarima ove kompanije. Kaeser je objasnio da se Siemens mora držati ugovora s indijskim koncernom Adani koji u australskoj saveznoj državi Queensland gradi jedan od najvećih rudnika ugljena na svijetu.

Siemens bi trebao isporučiti signalizaciju za željeznicu koja bi ugljen trebala prevoziti prema luci Abbot Point. Problem s ovim projektom, koji bi trebao osigurati ugljen za termoelektrane u Indiji, je taj da on u međuvremenu ima toliko neprijatelja da je Siemens već vjerojatno zažalio zbog ovog „deala”. Zbog proširenja luke Abbot Point bit će potrebno iskopavanje kanala kroz Veliki koraljni greben. Ta činjenica je na noge digla veliki dio australske javnosti, a podršku je u međuvremenu povukla i australska vlada što je prouzročilo i smanjenje godišnje kvote eksploatacije ugljena sa 60 na 27,5 milijuna tona.

Na noge su se digli i njemački ekološki aktivisti. Njemačka predvodnica pokreta Friday for Future Lisa Neubauer je izjavila kako je Kaeseru jasno što eksploatacija ugljena u rudniku Charmichael znači za klimu, za lokalno stanovništvo, za svetinje indigenih naroda i za Veliki koraljni greben. „On sve to zna. To je toliko neodgovorno i mi to najiskrenije preziremo”, rekla je mlada aktivistica. Ona nije „pala” ni na Kaeserovu ponudu da preuzme mjesto u nadzornom odboru planirane kompanije Siemens Energie. „Poznat mi je dionički zakon i znam da kada bih sjedila u takvom jednom odboru više ne bi bila u stanju slobodno komentirati Siemensove poteze”, rekla je prisna suradnica Grete Thumberg. Glasnogovornik njemačkog ogranka pokreta Fridays for Future Jesko Henning je Kaeserovu ponudu nazvao „javnim pokušajem podmićivanja”.

Mladi aktivisti su na svjetlo dana iznijeli i činjenicu da Siemens svoj ugled i odgovornost stavlja na kocku zbog, kada je ovaj koncern u pitanju, relativno sitne narudžbe. „Ne radi se o ovih 18 milijuna eura koliko je vrijedna Siemensova isporuka nego se radi o Adanijevom rudniku koji bi, ako sve bude onako kao što je planirano, punih 60 godina trebao eksploatirati ugljen. To ugrožava globalni cilj ograničenja zatopljenja za dva stupnja”, rekla je Naubauer.

U diskusiju se umiješala i Savezna vlada koja doduše nije direktno kritizirala Siemensovu odluku, ali je dala do znanja što o njoj misli. „Tko danas investira u fosilne energente taj riskira da će se sutra naći među gubitnicima”, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša. Kritika dolazi i zbog Siemensove tvrdnje da projekt rudnika indijskog ulagača ne ide na uštrb indigenih naroda. „Gospodin Kaeser je slabo informiran ako tvrdi da su indigeni narodi dali zeleno svjetlo ovom projektu”, rekla je Yvonne Bangert iz Njemačkog društva za ugrožene narode.

U obranu šefa Siemensa su stali predstavnici sindikata koji su zaključili kako se Kaeser nalazi u „unutarnjem sukobu”. „On s jedne strane mora djelovati odgovorno prema zaposlenima, a s druge strane i kad su u pitanju društvene norme”, rekao je Hagen Reimer, predstavnik sindikata u nadzornom odboru Siemensa.

Kaesera u zaštitu uzima i Njemačka udruga dioničara (DSW) . „Siemens se mora držati obveza iz ugovora”, rekla je za dnevnik Rheinische Post Daniela Bergdolt iz DSW-a. No ona je istodobno napomenula da je minhenski koncern trebao već i pri potpisivanju ugovora „zauzeti kritičniji stav naspram ekoloških pitanja”. Kaeser je obećao da će, kako bi pokazao da je Siemensu stalo do pitanja zaštite okoliša, utemeljiti „odbor za održivost” koji bi trebao paziti da ne dođe do sklapanja ugovora koji bi imali loše posljedica po okoliš.

Adani je poručio da ustraje na svom projektu i da ga se prosvjedi ne tiču. „Mi nećemo dozvoliti da nas zastrašuju u ostvarivanju našeg obećanja, a to je da za građane Queenslanda, Australije i stanovnike zemalja u razvoju isporučujemo energiju koja je nužna kako bi se izvukli iz siromaštva”. Za početak veljače je predviđen godišnji skup dioničara Siemensa, a u isto vrijeme su svoje prosvjede najavili i aktivisti iz Fridays for Future, stoji u analizi DW-a.

You may also like

0 comments