Usuglašen temeljni ugovor i za službenike i namještenike

Javlja HRT
U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava je usuglašen tekst Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim su utvrđena njihova povoljnija prava u idućoj godini, priopćeno je iz Ministarstva.

Dodatkom se osnovica za obračun plaće povećava u idućoj godini tri puta po 2 posto, i to 1. siječnja (plaća u veljači), 1. lipnja (plaća u srpnju) i 1. listopada (plaća u studenome). To čini ukupno povećanje osnovice na godišnjoj razini za 6,12 posto, kaže se u priopćenju.

Također, utvrđeno je da se visina godišnje nagrade za božićne blagdane, kao i regres za korištenje godišnjeg odmora u 2020. godini povećava sa 1250 kuna na 1500 kuna (povećanje od 20 posto).

Dar u prigodi dana Sv. Nikole Dodatkom je povećan s 500 kuna na 600 kuna (povećanje od 20 posto).

Također, službeniku i namješteniku koji odlazi u mirovinu prema Dodatku otpremnina se više neće računati u visini tri proračunske osnovice, već u visini dvije osnovice za obračun plaće.

Potpisivanje Dodatka planirano je u četvrtak u popodnevnim satima. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, te predstavnici sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja, srednjih škola, Preporoda, državnih i lokalnih službenika, socijalne skrbi, zdravstvenog osiguranja, zdravstva i socijalne skrbi, djelatnika u kulturi i medicinskih sestara.

– Ne bih gledao po masi plaća, nego po onome koliko će dobiti zaposleni. Mi smo svoje ciljeve ispunili. Istaknuli smo jasne zahtjeve, 6,11 ili 1.406. Od toga nismo odustajali ni jednu stotinku, ni jedan trenutak pregovora, koji su završili sa našim brojevima. Moramo biti zadovoljni, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaoslenih u srednjim škoalam Branimir Mihalinec.

Sanja Šprem iz Sindikata učitelja dodala je da će se za sva radna mjesta u obrazovanju napraviti detaljni izračuni. Na pitanje je li pobjednik Vlada ili sindikati, odgovorila je kako Vlada smatra da je u “win” situaciji jer je očuvala fiskalnu odgovornost, ali i da se sindikati i svi zaposlenici u štrajku ne mogu osjećati kao gubitnici, jer je cilj postignut.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je da su sindikati početkom pregovora rekli kako je cilj ostvariti dvoznamenkasti rast plaća u jednoj godini, što su i postigli, te da je to temelj za potpisivanje obaju sporazuma, onog jučerašnjeg i dodatak TKU. Dodao je da su ipak nezadovoljni time što od Vlade nisu dobili izjavu o tome koliko plaće zaostaju u javnim službama u odnosu na druge segmente društva te na vrijeme prije krize.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je najvažnija poruka kompromisnog sporazuma sa sindikatima obrazovanja da su djeca danas u školi, što je odgovornost Vlade i njega kao premijera. Dogovor sa sindikatima je kompromis koji omogućuje da idemo naprijed, a idućih dana će razgovarati i s drugima. Naglasio je kako je sadašnji sustav plaća po nizu osnova nepravedan, te zahtjeva cjelovito analiziranje.

– Situaciju smo riješili, a dolazit će i drugi, ali ćemo razgovarati, i sa sindikatima policije, i sa liječnicima imamo već danas sastanak. Možemo to nastaviti raditi ovako fragmentirano, pa ćemo samo graditi na jednoj stečevini koja je puna usporedbi, koje su možda legitimne, ali nisu sagledane u cjelini. I zato smo kao Vlada cijelo vrijeme odabrali, kao temeljni put povećanja plaća, pregovore sa sindikata o osnovici kroz temeljne kolektivne ugovore”, istaknuo je Plenković. Dodao je kako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović cijelo vrijeme razgovara sa sindikatima policije te kako ih nisu zaboravili.

You may also like

0 comments