Home Europska unija Ustavni sud srušio je presudu za slučaj INA-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Ustavni sud srušio je presudu za slučaj INA-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu

by admin

Ustavni sud RH ukinuo je pravomoćnu presudu kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od osam i pol godina u slučajevima Hypo i Ina – MOL, neslužbeno doznaje Jutarnji iz dva neovisna izvora od kojih je jedan na samom Ustavnom sudu.

Jutarnji piše kako je iz istih izvora potvrđeno da je sjednica u povodu ustavne tužbe Ive Sanadera održana u utorak. Za sada nema informacija o tome je li odluka donesena jednoglasno i koje će biti njezine konkretne posljedice. Međutim, izvjesno je, da će se suđenje Ivi Sanaderu u ovom predmetu morati ponoviti, jer je ustavna tužba usvojena te je pravomoćna presuda ukinuta.

Nisu poznati ni razlozi ukidanja, odnosno za koja je Sanaderova ustavna prava Ustavni sud zaključio da su mu prekršena tijekom kaznenog postupka. Za detalje ipak treba pričekati da Ustavni sud objavi odluku i njezino obrazloženje. Iako je presuda ukinuta, Sanader ne može izići na slobodu jer mu je istražni zatvor određen i u drugom predmetu, aferi Fimi Media.

Podsjetimo, Ivo Sanader osuđen je u listopadu 2012. godine na zagrebačkom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora po dvije USKOK-ove optužbe. Prva se odnosila na zloporabu položaja, odnosno ratno profiterstvo vezano uz uzimanje provizije od čelnika koruške Hypo banke prilikom odobravanja kredita za hrvatska veleposlanstva krajem 1994. godine. Sanader je osuđen da je primio proviziju od 3,6 milijuna kuna kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova RH, koji je vodio pregovore s predstavnicima te banke.

Prema presudi, Sanader je zaključenje tog ugovora uvjetovao isplatom provizije, koju su mu tadašnji direktori banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger potom i isplatili u nekoliko rata u gotovini. Ključni dokaz bile su Striedingerove bilješke iz tog vremena u kojima je, među ostalim, zapisao da su Kulterer i Sanader u razgovoru u četiri oka dogovorili isplatu provizije, da će isplata ići u gotovini i da će ići na ime Eugena Laxe.

Related Posts