Ustavni sud se neće miješati dok je sve po zakonu

Sve dok se radi o političko-demokratskom procesu politika mora sama pronaći odgovor, a Ustavni sud se nema namjeru miješati. Tek ako se prekrši ustav, sud će se oglasiti i dati svoju interpretaciju, pojasnila je Katarina Periša Čakarun u Dnevniku HRT-a.

Neki od profesora ustavnog prava tvrde – ako se nastavi pat pozicija, predsjednica države je može prekinuti. Ona želi čuti izjavu struke te je na Pantovčak pozvala stručnjake, profesore ustavnog prava s hrvatskih sveučilišta. Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u ponedjeljak na Pantovčak i dvojicu čelnika najjačih stranaka Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka kako bi od njih zatražila odgovor na pitanje ima li mogućnosti da formiraju zajedničku vladu. Vjerojatno će im ponuditi i neki svoj model kako bi se formirala zajednička većina.

U utorak će pozvati sve aktere izbornog procesa, ali također ponovno i Milanovića i Karamarka. Ako se ne skupi potrebna većina, predsjednica će morati presjeći gordijski čvor. No za očekivati je da će to učiniti tek početkom godine, tvrdi Periša Čakarun. Gost Dnevnika bio je docent na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Đorđe Gardašević.

Svi moramo poštovati Ustav, a izabrani zastupnici moraju riješiti situaciju. Predsjednica RH mora poštovati Ustav i čekati da se pronađe 76 zastupnika koji će reći da podupiru određenu osobu za mandatara nove hrvatske vlade. Ako mandatar ili mandatari to ne uspiju u propisanom roku, ona može raspisati prijevremene izbore i imenovati nestranačku vladu. Najveća je odgovornost zastupnika jer su i birani za taj posao i prvo im je zaduženje da se konstituira vlada. Ako blokiraju situaciju, odgovornost je na njima, izjavio je Gardašević.

I članovi obiju stranaka suglasni su da predsjednica države ne može raspisati nove izbore prije nego li nekom povjeri mandat, što je točno čitanje Ustava. U novom Ustavu morali bi propisati lijek za ovu situaciju, npr. ako se 120 dana ne formira vlada, predsjednica treba imati ovlasti raspisati izbore. Toga u sadašnjem Ustavu nema.

Ustavni sud može napraviti dvije stvari – oglasiti se ako mu se netko iz vlasti obrati s pitanjem o ovlastima ili o sukobu zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno obratiti se javnosti priopćenjem, kao kod referenduma o braku, kako bi izvijestio o pojavama neustavnosti i eventualno dao tumačenje što bi trebalo napraviti.

Ako se konstituira Sabor, unutar toga stvaraju se nove političke konstelacije, iz parlamentarne većine traži se osoba koja može zatražiti mandat. Rokovi koji spominje Ustav odnose se tek na situaciju ako predsjednica nekome da mandat za sastavljanje vlade. Sabor je taj koji treba raditi svoj posao, sklapati koalicije i tražiti mandatara, Sabor je onaj koji bira vladu. Ovo nisu izvanredne okolnosti, demokracija traje i katkad je dosadna, ali Sabor mora riješiti svoj zadatak, ističe Gardašević.

You may also like

0 comments