Ustavni sud potvrdio ništetnost valutne klauzule

Informator.hr
Ustavni sud u srijedu je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

“Sada je konačno okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani”, izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U priopćenju nakon sjednice održane u srijedu Ustavni sud je naveo da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak. “Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke”, navode u priopćenju.

Kolektivna tužba u slučaju franak pokrenuta je još 2012. a godinu kasnije uslijedila je prva presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je zaključio da su valutne klauzule i promjenjive kamatne stope ništetne. Nakon toga je, do odluke Ustavnog suda, uslijedio niz postupaka i različitih odluka na više sudskih grana.

Također, Ustavni sud ponovno nije prihvatio prijedloge koji su osporavali odredbe Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Nije prihvatio ili je odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na zabrane okupljanja, prelazak preko granice i organizaciju javnog prijevoza te zabranu napuštanja županija.

Odbacio je prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti rješenja Vlade RH o imenovanju članova Stožera civilne zaštite. “Ustavni sud RH utvrdio je da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi Ustavni sud morao preispitati svoja ranija stajališta iz odluka od 14. rujna 2020. niti su u ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske nastupile nove okolnosti koje bi dovele do promjene tih stajališta”, navode u priopćenju.

Sve odluke Ustavni sud je donio sa 10 glasova za i tri protiv. Odluke će biti objavljene nakon što ih Ustani sud otpremi strankama te nakon izrade izdvojenih ustavnosudskih mišljenja, piše Informator.hr.

Hrvatska udruga banaka (HUB) istaknula je u srijedu da će banke, iako poštuju odluku Ustavnog suda koji je odbio tužbe banaka vezano za “slučaj franak”, razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni.

“Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli“, stoji u odgovoru HUB-a na upit Hine.

U priloženoj video izjavi direktor HUB-a Zdenko Adrović rekao je da se odlukom Ustavnog suda ništa nije promijenilo u odnosu na prava potrošača. Ponovio je da je Zakonom o potrošačkom kreditiranju riješeno pitanje ravnoteže, odnosno obeštećenja korisnika kredita u švicarskim francima, te da je to potvrđeno i odlukom Vrhovnog suda u oglednom postupku koje je obvezujuće za sve niže sudove. “U odnosu na današnju odluku Ustavnog suda, i dalje smatramo da su tijekom postupka u “slučaju franak” višestruko povrijeđena konvencijska i ustavna prava banaka i iz tog razloga banke će pojedinačno donijeti odluku o daljnjim postupcima radi utvrđenja tih povreda”, istaknuo je Adrović.

You may also like

0 comments