Usredotočenje na energetskom miksu i tranziciji

Interenef
Zbog ovisnosti o uvozu energenata i Hrvatska i Europska unija osuđene su na ubrzana ulaganja i razvoj obnovljivih izvora energije, kao i na diverzifikaciju dobavnih energetskih pravaca kako bi povećali vlastiti energetsku, ekonomsku i političku sigurnost, rečeno je na 3. Međunarodnom energetskom forumu koji se održava u Splitu.

Forum organizira Institut za Europske i Globalizacijske Studije, pod medijskim pokroviteljstvom EnergyPressa i Slobodne Dalmacije, koji je treću godinu zaredom okupio istaknute članove poslovne, političke i akademske zajednice iz Hrvatske, Europe i svijeta.

U prvoj panel raspravi usredotočenje je bilo na globalnim energetski trendovima i predviđanjima: unatoč globalnoj zabrinutosti zbog klimatskih promjena i postignutim sporazumima za promjenu, sve projekcije globalne potražnje za energijom ukazuju da će ona rasti do 2040. ili 2050. godine, osobito u zemljama u razvoju. Iako će rasti udio obnovljive energije, ne očekuje se potpuno napuštanje tradicionalnih oblika energije.

Drugi panel pod nazivom “Inicijativa tri mora i energetski trendovi” usredotočio se na diversifikaciju izvora energije kroz lokalne i regionalne projekte i inicijative. Kako je EU zacrtala za cilj da svaka zemlja članica ima najmanje tri različita izvora plina, istaknuta je važnost LNG terminala na Krku i osiguranja novih dobavnih plinskih pravaca. Za projekt, koji je dio inicijative Tri mora, već je osiguran novac iz EU fondova, a razliku je odlučila financirati Vlada RH kao smanjenje rizika zakupa kompanija iz regije.

Treća je panel rasprava o razvoju obnovljivih izvora energije, s naglaskom na solarnu energiju, na kojoj sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske, Španjolske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Španjolska je jedna od najnaprednijih svjetskih zemalja po pitanju obnovljivih izvora, s udjelom od preko 40 posto obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije, dok Ujedinjeni Arapski Emirati imaju jedan od najvećih svjetskih solarnih parkova i snažno su usmjereni na razvoj obnovljivih izvora te suradnju s Europskom unijom.

Europska unija za cilj si je postavila da ima 32 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine, dok je Hrvatska već na 28 posto. Na Forumu je istaknuto kako Hrvatska treba biti ambiciozna i postaviti si cilj da do 2030. godine dobije oko 40 posto energije iz obnovljivih izvora.

You may also like

0 comments