Kenija je u stanju pripravnosti. Kako i ne bi kad ju posjećuje „najveći sin domovine“. Najviše se Baracku Obami raduje rodno selo njegovog oca Kogela kojeg će američki predsjednik najvjerojatnije zaobići, piše DW.de.

Glavni grad Kenije, Nairobi ovih dana sjaji: nove palme posađene su uz cestu koja iz zračne luke vodi prema gradu, američke zastave su posvuda, a iz mnogih mobitela odzvanja govor američkog predsjednika „sina Kenije“ Baracka Obame. I polumilijunski grad Kisumu se nalazi u stanju pripravnosti. On se nalazi svega nekoliko kilometara od Kogela, rodnog mjesta oca američkog predsjednika. Sigurnost je domaćinima vrlo važna, već neko vrijeme automobili ne smiju ulaziti u selo Kogelo, a i na ulazima na javna mjesta na kojima će se pojaviti Obama su postavljeni metalni detektori.

Pritom rodno selo oca američkog predsjednika i u kojem živi još mnogo njegovih rođaka, uopće ne stoji na listi mjesta koje bi Obama trebao posjetiti. No Obaminu baku, 94-godišnju Sarah Obamu, službeni protokol ne zanima. U čast svog unuka će „dat zaklat neku životinju“. „Što god bude htio jesti, patku, janje i govedo ako treba“, govori uzbuđeno Sarah za Deutsche Welle. Njezin unuk, 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je rođen na Havajima, gdje su se tijekom studija upoznali i kasnije vjenčali njegovi roditelji, otac Barack Husein Obama Senior i majka Stanley Ann Dunham. Brak nije trajao dugo, otac se vratio u Keniju kada je Baracku Junioru bilo samo dvije godine. Otac je dvadesetak godina kasnije poginuo u prometnoj nesreći.

Američki predsjednik je već jednom, 1987. posjetio Keniju u potrazi za korijenima. Tada se Barack Obama još mogao potpuno inkognito kretati zemljom. No otkako je 2008. pobijedio na predsjedničkim izborima, Obama je i u domovini svog oca heroj. Njegov lik je sveprisutan: na majicama, materijalima za odijela i pakiranjima žvakaćih guma. Od prodaje suvenira s predsjednikovim likom žive mnogi ulični prodavači, pogotovo sada uoči današnjeg posjeta. U međuvremenu su pravi hit plakati s natpisom: “Dobro došao kući, Obama”. U Kogelu su čak dvije škole nazvane po Obami mlađem. I učenici ove škole se nadaju da će političar po kojemu je škola i nazvana, ignorirati protokol i svratiti do Kogela. Henry Odongo, direktor jedne od škola koje nose Obamino ime kaže kako bi američki predsjednik zasigurno bio ponosan da vidi što se u međuvremenu “ovdje sve izgradilo”. No vjerojatnost da će Obama sa svojom pratnjom koja broj 700 osoba (!) doći u, od glavnog grada Nairobija 400 kilometara udaljeno mjesto na obali Viktorijinog jezera su ravne nuli.

Mnogi su razočarani. „Ma nemoguće je da može putovati 5.000 kilometara do Kenije a da onda ne može prijeći još tih 400-tinjak kilometara do Kogela“, kaže seoski starješina Dennis Okumo. „Barem na jedan sat“, dodaje. Baka Sarah je tu malo blaža prema unuku. „On je ne samo sin Kogela nego i Kenije“ kaže baka, ali dodaje kako bi barem „mogao obići grob oca“. No neki mediji špekuliraju da je predsjednikov otac možda i razlog što se Obama baš i ne trudi posjetiti rodno selo oca. Poznato je da dva Baracka Obame nisu baš gajila prisni odnos. „On jednostavno nikad nije bio tu“, rekao je jednom predsjednik hladno na pitanje kakav je bio njegov odnos prema ocu koji je napustio obitelj kada je malom Obami bilo dvije godine. Predsjednik je više manje odrastao i odgojen na Havajima od djeda i bake s majčine strane.

Predsjednik će ipak primiti svoju obitelj koja je najavila da će doći u Narobi. Barack Obama u Keniji ostaje od petka do nedjelje navečer kada putuje u Adis Abebu gdje će prisustvovati kongresu Afričke unije.

Related Posts