Usprkos visokoj inflaciji burze u porastu

Stanje na globalnim tržištima

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u gotovo četiri desetljeća.

Jučer je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u prosincu prošle godine porasle 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini skočile 7 posto, najviše u gotovo četiri desetljeća.

Unatoč visokoj inflaciji, tržište dionica je blago poraslo jer je podatak u skladu s očekivanjima analitičara.

Dan prije predsjednik Feda Jerome Powella kazao je da je središnja banka odlučna osigurati da se inflacija ne ukorijeni.

Stoga će zaoštriti monetarnu politiku, uključujući povećanje kamata i smanjenje kupnje imovine, ali to ne bi trebalo zaustaviti pozitivne trendove na tržištu rada i rast gospodarstva.

Sada se očekuje da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla imati odlučujući utjecaj na kretanje tržišta. Očekuje se još jedan snažni skok zarada kompanija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, unatoč jučerašnjem rastu Wall Streeta, jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i širenje omikron virusa, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Na azijskim se burzama trguje oprezno jer se ulagači plaše da će širenje omikron varijante koronavirusa usporiti oporavak gospodarstava.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,60 bodova.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom se tržištu barelom trguje po 84,75 dolara, a na američkom tržištu po 82,70 dolara.

You may also like