Usprkos sankcijama Turska počela bušenje u ciparskim vodama

Zakon jačega?
Add content here
 Turski brod za bušenje podmorja Fati“ počinje s geološkim istraživanjima ugljikovodika u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama uvođenja sankcija od strane Europske unije, izjavio je u petak, 15. studenog, turski potpredsjednik Fuat Oktay.

„Brod „Fatih“ završio je istraživačko bušenje na turskom šelfu i sinoć je krenuo u novu misiju južno od poluotoka Carpas na Cipru“, kazao je Oktay, čije je riječi prenijela agencija Anadolu.

Pritom je dodao kako sankcije EU neće utjecati na planove Ankare o istraživanju nalazišta u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Turska je angažirala i ploveću platformu „Yavuz“ za istraživanja nalazišta, neovisno o prosvijedu ciparske vlade. Ciparska vlada, inače, odmah je reagirala i odlučno osudila turske poteze i namjere u isključivom gospodarskom pojasu i šelfu Cipra.

Vijeće EU već je ranije odobrilo okvirni paket sankcija, kao odgovor na turska bušenja u Istočnom Sredozemlju, koji uključuje mogućnost primjene sankcija protiv turskih fizičkih i pravnih osoba, odgovornih za spomenuta bušenja.

Osim EU i Sjedinjene Američke Države turske akcije u ciparskim vodama smatraju „provokativnim potezom“ te State Department (SD) poziva Ankaru na zaustavljanje bušenja.

 

 

 

You may also like

0 comments