Usprkos koronavirusu svjetske burze porasle

Tjedni pregled
Na američkim i europskim burzama cijene su dionica prošloga tjedna snažno porasle i dosegnule najviše razine u povijesti, unatoč širenju koronavirusa u i izvan Kine.

To se zahvaljuje nadi ulagača da gospodarske posljedice širenja koronavirusa u i izvan Kine neće biti tako velike kao što se strahovalo jer je Kina poduzela niz mjera kako za zauzdavanje širenja virusa, tako i za podršku gospodarstvu. Kineska središnja banka smanjila je neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Uz to, kinesko ministarstvo financija objavilo je da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da “unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine”.

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom lanjskog rujna uvela više tarife, bit će snižene s 10 na 5 posto, odnosno s 5 na 2,5 posto. Analitičari kažu da tržište računa i na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD-u u siječnju broj zaposlenih povećan za 225.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Ulagače su ohrabrila i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,3 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Broj umrlih od tog virusa u Kini porastao je na 811, pa je više nego udvostručen u tjedan dana, dok je broj zaraženih premašio 37.000. Izvan Kine zabilježeno je oko 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija. Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim više što je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je da je prerano govoriti o vrhuncu koronavirusa. Kinesko je gospodarstvo, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karanteni, a brojni zrakoplovni letovi otkazani. Mnoge su tvornice zatvorene, a nabavni lanci prekinuti. To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više gospodarske štete nego što se očekivalo, unatoč brojnim gospodarskim poticajnim mjerama kineskih vlasti.

A koliki bi utjecaj na regionalna gospodarstva moglo imati širenje koronavirusa pokazuje vijest da je najveća singapurska banka DBS smanjila procjenu rasta gospodarstva tog grada države u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 0,9 posto.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna zabilježio najveći tjedni skok u više od dvije godine, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog gospodarstva.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,5 posto, na 98,68 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 1,4 posto, na 1,0945 dolara, što je najveći tjedni gubitak europske valute od studenoga prošle godine.  Najveći tjedni skok dolarova indeksa u više od dvije godine zahvaljuje se nizu boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u siječnju broj zaposlenih povećan za 225.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A cijene su nafte jutros blago porasle, nakon što su pale pet tjedana zaredom jer se ulagači plaše slabljenje potražnje za ′crnim zlatom′ zbog gospodarskih posljedica širenja koronavirusa. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 8 centi, na 50,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 17 centi, na 54,64 dolara. Od pojave koronavirusa cijene nafte pale su oko 20 posto jer je Kina najveći svjetski uvoznik nafte.

You may also like