Home Energetika Usprkos dogovoru sa Saudijom, ruska proizvodnja sljedeće godine ostaje ista

Usprkos dogovoru sa Saudijom, ruska proizvodnja sljedeće godine ostaje ista

by Energypress.net

Proizvodnja nafte u Rusiji ostat će u 2017. na istoj razini kao i 2016. ili će biti blago veća, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandr Novak koji je objasnio da će ta prognoza biti preciznija kada se dobiju svi parametri koji utječu na proizvodnju nafte poput poreznih stopa za naftnu industriju koje će biti usvojene za 2017, za što će trebati pričekati kraj 2016. godine.

Svjetsko tržište je zbog prevelike ponude i istovremenog smanjenja potrošnje nafte doživjelo dramatičan pad cijena nafte, s prethodnog drastičnog rasta u razdoblju 2012. – 2014. na čak 115 USD/bbl na manje od 30 USD/bbl u 2016. godini. Trenutačno su se cijene oporavile do razine 40 – 50 USD/bbl, zbog povremenih zastoja u proizvodnji u Nigeriji, Kanadi i Venezueli i polaganog porasta potrošnje.

Istodobno je najavljeno kako će ruska naftna tvrtka Rosneft i južnokorejska brodograđevno-strojarska skupina Hyundai Heavy Industries do 2020. godine početi zajednički proizvoditi tankere s pogonom na ukapljeni prirodni plin (LNG). U skladu s time, potpisan je ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke za inženjering i projektni menadžment velikih tankera Aframax s pogonom na plin. Između ostaloga, kao jedan od razloga za taj projekt je novi zahtjev prema kojem će tankeri morati imati pogon na plin, ako žele ploviti određenim tjesnacima i kanalima, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Related Posts