Usporilo kreditiranje kompanija u eurozoni

Kreditiranje kompanija u eurozoni blago je usporilo u prosincu nakon što je u prethodnom mjesecu poraslo najsnažnije u razdoblju nakon financijske krize, pokazuju u petak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB).
Krediti kompanijama porasli su u prosincu 2,9 posto na godišnjoj razini, nakon što su u prethodnom mjesecu poskočili 3,1 posto, najsnažnije u razdoblju nakon financijske krize.

Oporavak kreditiranja nakon financijske krize započeo je 2011. godine, pokazuju podaci ECB-a.

Krediti kućanstvima rasli su u prosincu ravnomjernim tempom od 2,8 posto na godišnjoj razini, utvrdili su u najnovijem izvješću u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone.

 U protekle tri godine središnja monetarna institucija eurozone kupila je financijsku imovinu ukupne vrijednosti veće od 2.000 milijardi eura kako bi snizila troškove zaduživanja i potaknula kreditiranje i time u konačnici potpirila inflaciju.

Njezini su napori urodili plodom i tempo kreditiranja na najvišoj je razini u postkriznom razdoblju ali je još uvijek ispod predkrizne razine budući da mnoge banke pod pritiskom da poboljšaju stanje u bilanci te i dalje nisu sklone odobravati kredite realnom gospodarstvu.

ECB-ovo izvješće pokazuje također da je pokazatelj novčane mase u opticaju M3, kojeg mnogi smatraju pouzdanim nagovještajem ekonomskih trendova, kliznuo u posljednjem mjesecu prošle godine na 4,6 posto, sa 4,3 posto koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. (Agencije)

You may also like

0 comments